Един жител ще избира кмет в село Сладкодум

2
Ибрям Кадир е предложил вместо за заплата на кмет, да дадат парите на болницата
Ибрям Кадир е предложил вместо за заплата на кмет, да дадат парите на болницата Снимка: Ненко Станев / 24 часа

Ибрям Кадир е предложил вместо за заплата на кмет, да дадат парите на болницата

Как се избира кмет с един глас?

Това провери екип на БНТ.

След промените в Изборния кодекс, според които всички села с регистрирани по постоянен адрес повече от 100 жители ще избират кмет, се повишава рязко броят на кметствата. Такъв е примерът и с крумовградското село Сладкодум. То, оказва се, съществува единствено по документи и има само един жител. А единственият кандидат за кмет е от съседното село.

Екипът на телевизията тръгва към Сладкодум, разположено в планината над Крумовград. Пътят към селото свършва в съседното Морянци. Оттук към махалите на Сладкодум се продължава по черен път. По постоянен адрес са регистрирани 106 човека. На една от пътеките, обаче срещат единствения, наистина живеещ тук - Ибрям Кадир.

" – Никой не живее тук.

БНТ: Да, ама ще избирате кмет?

– Тук вълците живеят. На кого тоя кмет.

– Колко човека живеете тук?

– Няма никакъв човек, аз съм сам тук. Няма никакъв човек тук.

– Ти от колко години живееш тук?

– 86!", каза Ибрям Кадир.

Ибрям казва, че като разбрал, че ще избират кмет на селото, което съществува само на документи, писал писмо до президента, парламента и Министерския съвет и предложил вместо за заплата на кмет, да дадат парите на болницата.

"Комисия за контрол. Държавен контрол да дойдат тук и да видят има ли къща има ли някой да живее", коментира Ибрям Кадир.

Дали има къщи и дали някой живее в тях решават да проверят от националната телевизия.

По пътя в търсенето на избирателите на Сладкодум намират порта, която трябва да отворят, за да продължат и в същото време да изпълнят заръката на надписа: "минаващи, затваряйте портата".

Пет километра след портата стигат и до някогашния център на Сладкодум. За някогашния живот тук напомнят само електрическите стълбове, останали вече без жици.

В Сладкодум не намират избиратели, не намират сграда на кметството, нито помещение, в което да работи секционната избирателна комисия. Както виждате, обаче има много полуразрушени къщи, в които от десетилетия, очевидно никой не е стъпвал.

По закон, обаче селото трябва да избере кмет.

По адресна регистрация жителите са над 106 човека, което означава, че ще има избори, а избирателите са само пет.

БНТ: Избирателите са само петима и петима души ще изберат един кмет?

– За голямо съжаление, да!", каза Атанас Тюрдиев, председател на Общинска избирателна комисия – Крумовград.

За да изпълни разпоредбите на Закона общинската избирателна комисия е открила СИК за селото в съседното Морянци.

"БНТ: И там правите една секционна избирателна комисия за петима избиратели, те май членовете на СИК са повече от избирателите?

- Членовете на секционната комисия са 7 човека, да", коментира Атанас Тюрдиев.

Поради липса на жители в Сладкодум се наложило да търсят желаещи за Секционната избирателна комисия от околните населени места. Оказва, че в община Крумовград селата където ще се избира кмет са се увеличили почти двойно в сравнение с местните избори преди 4 години.

"В 38 кметства са избирали кмет на кметства, а сега в момента ще се избира в 65 населени места. Т.е почти двойно са се вдигнали? – Увеличили са се с 27 населените места където ще се избира кмет на кметства", обобщи Тюрдиев.

От общо 65 кметства в 54 кандидатът на изборите утре е само един и ще бъде избран за кмет дори да получи само един глас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    3
    Балканеца
    На този човек някоя от овцете ако стане кмет, по- добре ще е за селото, от колкото някой от някъде си, който никога няма да стъпи в Сладкодум. Да е жив и здрав човека, на 86 години с акъл в главата и с морал в душата.
  • 8
    2
    до 1
    Безсмислена държава. Държава по документи, а в действителност анархия.
  • 9
    1
    Тим
    Безмислени избори в села с 5 човека!?Трябва промяна на изборния закон-над 1000 души -кмет!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари