Над 1 200 села няма да имат нито кмет, нито кметски наместник след изборите

0
Една законова недомислица
Една законова недомислица Снимка: БГНЕС

След местните избори тази есен 1222 села у нас няма да имат нито кмет, нито кметски наместник.

Причината - според новите изборни правила избори за кмет няма да се провеждат в села с население под 350 жители, а не - под 100, както досега, но за да бъде назначен кметски наместник по закон трябва да бъде закрито конкретното кметство, пише Дневник.

"Процедурата за закриване на кметството според Закона за административно-териториалното устройство на Република България е много дълга и тромава, заради което общинските съвети не са я започнали. Нашето предложение е кметствата в тези села да не се закриват, но законово да се уреди въпросът с назначаване на кметски наместник. Искаме промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които общинските съвети да могат да дадат правомощия на кметовете на общини да назначават кметски наместници в тези населени места", обяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Силвия Георгиева.

Подобен казус е имал на предишни избори, когато законодателят е дал възможност на общинските съвети да дадат правомощия на кметовете на общини да назначат кметски наместници в кметствата.

Към момента обаче в парламента няма законодателна инициатива за разрешаване на казуса. От ГЕРБ коментират пред медията, че ще се работи по въпроса, а от "Обединените патриоти" изразиха мнение, че няма необходимост от законови промени. Според депутати от БСП трябва да се вземат мерки хората селата под 350 души да не останат без административно обслужване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари