Един от заразените с COVID-19 в Пловдив е лекар

0
Шефът на спешното отделение е излязъл преди шест дни в болнични
Шефът на спешното отделение е излязъл преди шест дни в болнични

Шефът на Спешното отделение на пловдивската УМБАЛ "Пълмед" д-р Димитър Деликостадинов е единият от заразените с коронавирус в Пловдив.

От Областния кризисен щаб под тепетата потвърдиха информацията за 52-годишния лекар и болницата, в която той работи, предава Дарик

Според д-р Ваня Танчева-Манчева, директор на РЗИ Пловдивлекарят не се почувствал добре и е излязъл преди шест дни в болнични. Сам се е изолирал. Взета му е проба и тя е излязла положителна. "Клиничната му картина не е тежка, а тъй като той е грамотен човек, е направил, каквото трябва", обясни д-р Манчева. 

На съпругата на лекаря е връчено предписание, като и двамата са под домашна карантина. Междувременно се извършва измиване, почистване и дезинфекция на спешното отделение, където е работел и контактните му колеги ще бъдат изследвани.

Пациентите които са преминали през това отделение, също ще бъдат наблюдавани, част от тях са приети и хоспитализирани в болницата и са в добро състояние. Цяла нощ са издирвани контактните, допълни д-р Танчева-Манчева.  По думите й в този момент се вземат проби на контактните лица на лекаря и ще бъдат занесени в Стара Загора за изследване. 

Според шефката на РЗИ докторът следи състоянието си сам, но с него се поддържа непрекъснат контакт. "Ако има нещо извънредно, той ще ни съобщи" подчерта тя.

Другият болен е 39-годишен, завърнал се от Англия на 10 март със семейството си.

На 13 март е приет в Инфекциозна клиника с температура и кашлица, но състоянието му не е тежко. На семейството му са издадени предписания за карантина, проучват контактните лица, за да се вземат мерки и за тях.

Мъжът няма дихателна недостатъчност, лекува се и с антибиотик. "Не очакваме тежки усложнения", посочи шефът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. д-р Карен Джамбазов.Той уточни, че в Инфекциозна клиника се работи с предпазни средства, на които се извършва ежедневен мониторинг. Пристигнали са и нови, по-добри предпазни маски, допълни той. 

272-ма са под карантина в Пловдивска област само до вчера. Екип от РЗИ обикаля карантинираните и ги контролира, дали спазват карантината. 

"Днес се очаква да пристигнат защитни облекла в Пловдив", съобщи областният управител Дани Каназирева. Тя допълни, че вече има количествено-стойностна сметка за бъдещата вирусологична лаборатория под тепетата. Вече има и концепция как да бъде направена лабораторията, скоро ще бъде обявен начинът на финансиране. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари