Джо Байдън: Китайските коли са заплаха за националната сигурност на САЩ

0
Това може да доведе до ограничения за използването на определени части в автомобилите в САЩ
Това може да доведе до ограничения за използването на определени части в автомобилите в САЩ Снимка: АП

Това може да доведе до ограничения за използването на определени части в автомобилите в САЩ

Президентът Байдън нареди на Министерството на търговията да започне разследване на произвеждания в чужбина софтуер в автомобилите, като посочи китайската технология като потенциален риск за националната сигурност, пише в обширна статия „Уолстрийт Джърнъл“, предаде Euronews Bulgaria.

Китайските усилия да доминират в световната автомобилна индустрия представляват ясен риск за сигурността на САЩ, заяви американският държавен глава.

"Свързаните автомобили от Китай биха могли да събират чувствителни данни за нашите граждани и нашата инфраструктура и да изпращат тези данни обратно в Китайската народна република", каза Байдън в изявление. "Тези превозни средства биха могли да получат дистанционен достъп или да бъдат деактивирани", допълва той.

Разследването може да доведе до ограничения за използването на определени части в автомобилите в САЩ.

В момента малко от продаваните в САЩ автомобили се произвеждат в Китай и повечето от тях имат софтуер, разработен от западни фирми, което прави непосредствената заплаха ограничена, пише американското издание. Въпреки това китайските автомобилни компании се стремят бързо да разширят дейността си в световен мащаб и ако навлязат в САЩ, потенциалният риск може да бъде по-висок, твърдят анализатори от индустрията.

Проверката е последният от поредицата действия на администрацията на Байдън за защита на американската индустрия от това, което служителите смятат за нарастваща заплаха от китайски кибератаки.

В рамките на индустрията ръководителите на автомобилни компании също стават все по-нервни от конкурентната заплаха, която представляват някои от тези китайски автомобилни компании, чиито електрически автомобили на по-ниски цени набират популярност в Югоизточна Азия и Европа.

Някои главни изпълнителни директори на автомобилни компании напоследък настояват за по-строги търговски бариери, за да се ограничи тяхната експанзия, особено в САЩ.

Понастоящем автомобилите, произведени в Китай, се облагат с допълнителна тарифа от 25% в допълнение към обичайното вносно мито от 2,5 %, което обикновено се прилага за вносните автомобили. Администрацията на Байдън проучи възможността за повишаване на тарифата за някои стоки, произведени в Китай, включително електромобили, в опит да подкрепи американската индустрия за чиста енергия, пише още в статията.

Въпреки че Китай не е коментирал пряко плана на Байдън за автомобилите, говорител на външното му министерство заяви на брифинг в четвъртък, че то отхвърля като дискриминационен друг неотдавнашен ход на президента за ограничаване на достъпа на Китай до личните данни на американците, като заяви, че САЩ "преекспонират концепцията за национална сигурност".

Миналата седмица Белият дом разкри плановете си да инвестира повече от 20 млрд. долара в морската сигурност, предизвиквайки опасения, че построените в Китай кранове с усъвършенстван софтуер в много от пристанищата на страната представляват потенциален риск за националната сигурност.

Налице е вълна от предупреждения от страна на високопоставени американски служители, включително директора на Федералното бюро за разследване Кристофър Рей, относно потенциалната заплаха за живота на американците, която представлява проникването на китайски хакери в критичната инфраструктура на страната.

В изявлението си Байдън заяви, че китайските производители на автомобили се стремят да наводнят американския пазар. Проучването на Министерството на търговията ще проучи уязвимостите и заплахите, които биха могли да възникнат, ако чуждо правителство получи достъп до системите или данните на автомобилите, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    N/A
    Явно Китай вече започва да взема сериозен превез в световната икономика...а дали няма Китай да е лидер в света?
  • 10
    3
    фена на Путин
    https://youtu.be/MnEhYrDx92Q?si=ExFcnW6WcLqQPnTL Всеки внимателно да изгледа този клип за да осъзнае, че живее в технологично изпаднал континент, който не може да произведе и читава кафемелачка без чипове от китай. Опикания пенсионер хейтва, защото ако в САЩ проумеят какво произвежда китай и на какви цени, ще стане гражданска война. Гледайте внимателно. На Руски е, защото другите от "хай тек" държавите не смеят да извадят такова сравнение. Поне на Руски ще хванете най-важното.
  • 12
    2
    Георги
    Да си прост,не е временно явление!
  • 12
    1
    Хаха
    Тоя съвсем е изкуфял
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари