"Джамал" ще нарича за здраве в Кошов

1
"Джамал"-ът е зимна обредна игра в периода след Мръсните дни
"Джамал"-ът е зимна обредна игра в периода след Мръсните дни Снимка: БГНЕС

"Джамал" ще гони злите сили и ще нарича за здраве и берекет в русенското село Кошов на 20 януари тази година - когато се отбелязва Ивановден по стар стил.

Това съобщи за БТА кметът на населеното място Михаил Маринов.

Маскарадната игра е вписана през 2010 г. в националната представителна листа на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища - България".

"Джамал"-ът е зимна обредна игра в периода след Мръсните дни, изпълнявана по Ивановден от ергени, водени от женен мъж. Заедно разиграват чучело в животинска форма, наречено Татунчо. Играта на маскарадната дружина цели да създаде ред, да подреди света след хаоса, настъпил с края на старата година и с изминалите Мръсни дни.

По думите на Маринов ритуалът датира от 1875 година. По Ивановден Татунчо ходел по къщите да гони злите духове и да благославя за здраве и берекет. Постепенно маскарадният обред бива забравен, но през 1976 г. инициативни самодейци успяват да го възстановят.

Окиченият с тъкани кърпи и козяци Татунчо бива воден от мъж, наречен Хаджибаба, облечен в кожи. Покрай тях играят около петнайсетина мъже. Лицата им са скрити от маски, направени от кратуни. Украсени са с кичури от кълчища, а за шарените им носове се използват дръжките на кратуните.

Мъжете обикалят ритмично около Татунчо, като пеят песен и размахват дървени саби. Те се удрят по гърбовете, на които имат поставени възглавници от овчи кожи.

Маринов, който също участва в ритуала, обяснява, че Татунчо се носи от двама души. Водачът първо отвежда чудното същество в къщата на кмета, за да поиска разрешение да обиколи селото.

Маринов каза още, че Джамалът се представя на фолклорни събори, фестивали и празници. Печелил е много награди - сред тях и международни.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари