Дяконе, прости ни!

2
Не приемам, че Апостола и гибелта му, трябва да се телевизионират, футболни агитки да викат "само", костюмирани началници да ходят под строй да полагат цветя пред паметника, охранявани !?, пред Дякона ?!
Не приемам, че Апостола и гибелта му, трябва да се телевизионират, футболни агитки да викат "само", костюмирани началници да ходят под строй да полагат цветя пред паметника, охранявани !?, пред Дякона ?! Снимка: LAP.bg

Не гледам и не участвам в официалните чествания на 19 февруари.

Така и не разбрах, защо отбелязваме обесването му, тържеството на враговете му, по-официално отколкото раждането му. За Христос разбирам, ама той е възкръснал, а с това и надеждата, за това Воскрението е най-големия християнски празник.

А Апостола все още чака да възкръсне във всеки от нас.

Да, тази смърт го изпратила на пиедестала на историята, но всеки път трябва да звучат имената на Граф Игнатиев, на Хаджи Иванчо Пенчович - за да се знаят и да ги проклинаме.

Не приемам, че Апостола и гибелта му, трябва да се телевизионират, футболни агитки да викат "само", костюмирани началници да ходят под строй да полагат цветя пред паметника, охранявани !?, пред Дякона ?!

Това място е Голгота на българската демокрация и политика, там трябва да се ходи тих и сам, за да се покаем и да потърсим прошка.

Имаме 365 дни, в които можем да намерим време и да се поклоним пред делото му, но не с цветя, а със собствените си постъпки. Можем и без цветя, колко по-красиви са те неоткъснати, но поне със сигурност може да запалим свещица

в черква, се помолим за себе си, за България да стане мястото, което той желаеше.

Иначе тези ритуали се превръщат в фарисейски сборища, протоколни задължения, които буквално убиват Левски - заветите и делата му.

Еле пък като баш фариесите турят и едно българско знаме до букета.

Всичко това е толкова далеч от земното и човешко послание на Дякона - да обичате България и ближния, да не крадете, да слагате отпред общите нужди.

И Дякона гледа на всичко отгоре тих и невъзмутим, и пак пита тези с цветята и озвучения от уредби патос - това ли разбрахте от живота и смъртта ми?

Дяконе, прости!!!

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари