Дядо Неофит моли: Без подаръци за рождения ми ден!

0
Дядо Неофит е известен със своята скромност
Дядо Неофит е известен със своята скромност

Българският патриарх Неофит ще отпразнува скромно 70-ия си юбилей на 15 октомври.

Негово Светейшество изрично е помолил Светия синод да не организира никакви големи тържества и пищни приеми за рождения му ден, пише в. „Всеки ден".

Дядо Неофит, който вече две години и половина е начело на Българската православна църква, е известен със своята скромност. Патриархът много се притеснява, когато е обект на светско внимание и когато някой му подарява скъпи дарове за рожден или имен ден или по повод някой голям християнски празник, споделиха от обкръжението на Негово Светейшество.

Духовници разкриха, че светски лица доста често изпращали скъпи сервизи за чай, кафе или вино на дядо Неофит. Той се чувствал неудобно от подобно внимание и никога не прибирал подобни подаръци в личните си покои в Софийската митрополия на столичната улица „Калоян". Обикновено ги оставял за общо ползване от всички митрополити в Светия синод. Така било и докато бил Русенски митрополит. Със себе си обаче взимал иконите и книгите, които му подарявали. Патриархът най-обичал да чете исторически книги, свързани с историята на България и на християнството.

Засега било решено 70-ия юбилей на Негово Светейшество да бъде отбелязан с тържествен обяд и вечеря в приемния салон на Синода, на който ще присъстват всички владици. Очаква се дядо Неофит да бъде уважен и от президента Росен Плевнелиев, парламентарния шеф Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов. Знаейки за молбата на патриарха, митрополитите са решили да го зарадват със специален дар - икона на неговия покровител свети мъченик Неофит, който бил убит заради вярата си.

Светското име на Негово Светейшество е Симеон Димитров, а когато е постриган за монах, приема духовното име Неофит.

За празничната трапеза на висшия духовник ще се погрижат готвачките на Синода, които ще предложат вкусни гозби на гостите на патриарха. Тъй като 15-и е четвъртък, тогава според църковните правила не се пости, затова и рожденикът и останалите духовници могат да ядат блажно и да пият вино и ракия.

Както е известно, Неофит, за разлика от своя предшественик патриарх Максим, е въздържател и си позволява само по чаша вино, и то не често.

Със сигурност на празничната патриаршеска трапеза няма да има тлъсти меса, а ще преобладава рибата, крехкото пилешко и телешко. Запознати допускат светската власт да организира прием в чест на патриарх Неофит в резиденция „Бояна" или „Лозенец", на която да бъде поканен църковният, политическият, културният и дипломатическият елит. Заради проблема с бежанците и други куп социални проблеми обаче надали Негово Светейшество ще приеме да се разхищават толкова много държавни средства за неговия юбилей.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари