Патриарх Неофит Български става на 77 години

1
Предстоятелят на Българската православна църква е трети поред в най-новата ни история
Предстоятелят на Българската православна църква е трети поред в най-новата ни история

Предстоятелят на Българската православна църква е трети поред в най-новата ни история 

Светейшият патриарх Български и митрополит Софийски Неофит празнува днес 77-ия си рожден ден.

Dunavmost припомня, че на 3 април 1994 г. Неофит е канонично утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г., по решение на Петия църковно-народен събор, Доростоло-Червенската епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархия, а Неофит се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

На 2 декември 2008 г. Русенският митрополит Неофит получава званието "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Званието му е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет.

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от президента на България с ордена "Св.св. Кирил и Методий" - огърлие, "за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия "Св. Климент Охридски", за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни, и по повод неговата 65-годишнина".

На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, Русенският митрополит Неофит е избран за български патриарх и Софийски митрополит.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит, като патриарх български, е извършена още същия ден - 24 февруари 2013 г., в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Първата си Света литургия, като Софийски митрополит, патриарх Неофит възглави на 10 март, неделя, 2013 г., в катедралния столичен митрополитски храм "Св. Неделя" в съслужение с архиереи и духовници.

Негово Светейшество продължи да е и временен наместник на Русенския престол до каноничния избор на новия Русенски митрополит Наум, състоял се в Синодалния параклис "Св. цар Борис" на 23 март 2014 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари