Двуетажни влакове ще се движат по направлението Русе - София

11
Могат да развиват скорост до 160 км/час
Могат да развиват скорост до 160 км/час Снимка: МТСП

Подписан е договор за доставка на 7 такива

Двуетажни влакове ще се движат по българската железопътна мрежа. Министърът на транспорта и съобщенията подписа решение миналата седмица за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съобщиха от министерството на транспорта и съобщенията, предаде bTV.

Фирмата, избрана за производството на подвижния състав, е полската “Stadler Polska Sp. z о.о.”, съобщават още от транспортното министерство.

Stadler Polska произвежда влакове за полския пазар и за износ: до края на октомври 2017 г. в завода в Седлце са произведени 375 превозни средства, от които 54 за полски превозвачи и 321 за железопътни оператори в, наред с други Германия, Естония, Италия, Унгария, Нидерландия и Беларус.

През септември 2016 г. Stadler Polska Sp. z о.о. и Solaris Bus & Coach S.А. обявиха установяването на сътрудничество в областта на доставката на градски релсови превозни средства и трамваи.

Предложената цена е 300 513 279,50 лв. Срокът за доставка на подвижния състав е 26 месеца.

Двуетажните влакове са проектирани да развиват скорост от 160 км/ч. Очаква се да обслужват направленията София – Варна, София – Бургас, както и СофияРусе.

В средата на този месец (април 2024 г.) се очаква да пристигнат и първите 19 от общо 76 модернизирани вагона, които БДЖ закупи от Deutsche Bahn.

С тях БДЖ ще модернизира над 20% от подвижния си състав и ще обслужва най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    11
    От Русе
    А от Русе до Варна и обратно? Може да се помисли, нали!!!!
  • 2
    10
    Злобен
    И 200 км да развиват пак се стига за повече от седем(7) часа. Като на места се движат с 30км ч Ускорени влакове глупост след глупост. Питам каква е ползата от вредата.
  • 3
    9
    Невярващ
    Най - високата скорост по този маршрут е 130 км/ч. Как тогава ще вдигат 160? Трябва основно подновяване ла линията, което не е в плановете в следващите 10 години, поне...?! Само непроверени глупости си пише някой!
  • 10
    8
    aha
    Защо не поръчаха китайските? Нови, по-евтини и с дългогодишно обслужване. Или ако бяха наистина хора на място - защо не обвързахте сделката с българо-частно дружество или частно такова българкско (като експрес сервиз русе), за да може и нашите да захлебят поръчки и да придобият опит от щадлер. И така следващите поръчки след 5 години да могат те да ги изпълнят и парите и да се въртят и останат в България,като същевременно се поддържат хора специалисти на работни места.
  • 1
    7
    ОПГ ГРОБ=ДПС
    Този тъпчо Гвоздейков се надупи на герберастите и депесарите в служебното правителство! Жалко и нищожно човеченце!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари