Двойно по-малко кораби преминават по Дунава

1
До този момент на годината през българския участък са преминали 264 кораба
До този момент на годината през българския участък са преминали 264 кораба Снимка: Dunavmost

В края на юли и началото на август нивото на Дунав достигна рекордно ниски стойности, а десетки кораби останаха на стоянка

Не се движиха и фериботите между България и Румъния. След като месеци наред заради критични плитчини корабоплаването по реката буквално спря, през последните дни Дунав повиши нивото си и движението по реката се възстанови.

За удовлетворение на всички, които се занимават с превози по реката, условията са доста по-благоприятни, отколкото преди две седмици. От една страна нивото на реката се вдигна с 80 см от най-ниската критична точка, от друга страна бяха проведени удълбочителни мероприятия на най-критичните райони Белене и Батин”, поясни шефът на „Морска администрация“ кап. Иван Жеков, пише Бряг.

По-високите води сега позволяват и на круизните кораби да пътуват към делтата на Дунав и да завършат сезона си. Въпреки това от „Морска администрация“ препоръчват на капитаните да следят прогнозите за плитчини и прагове.

Всички в момента могат да пътуват, съобразявайки се с дълбочините на определените участъци. Само на три места има единични сонди, които показват 2,30 м. дълбочина. При два и тридесет – два и четиридесет метра газене може да се пътува, макар че трябва да се има предвид и прогнозата за бъдещите водни нива. Тъй като, натоварвайки плавателните съдове на пълен капацитет, може да се окаже, че нивото вече не е подходящо и трябва да се премине или към претоварване или към изчакване на благоприятни нива, за да не заседнат”, обясни още кап. Жеков.

И направи анализ, който показва, че последните три месеца водните нива бяха толкова ниски, че е можело да пътуват кораби, които са съвсем леко натоварени или празни. „За последните три месеца преминалите транзитни кораби през българския участък са два пъти по-малко, отколкото през 2019 г. година. Сравнявам с 2019 г., защото тогава нямаше пандемия, война и ниски нива. Същото е съотношението и на круизните кораби. До този момент на годината през българския участък са преминали 264 кораба. Малко повече от два пъти са били преминаващите през 2019 година”, обясни кап. Жеков.

А само в понеделник в района на Русе преминаха четири круизни кораба на път за делтата на Дунав. Очаква се водните нива да не спадат отново през есента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари