Двойните стандарти между жените и мъжете

0
Двойните стандарти между жените и мъжете

Равенството между половете е по-малко или по-голямо в различните части на света, в зависимост от различните култури, религии или дори възрастови групи. Факт е обаче, че дори в най-развитите страни все още има двойни стандарти, на които обществото робува.

Някои правила и принципи се прилагат несправедливо към жените или мъжете, създавайки откровено неравенство между двата пола.

Най-известните двойни стандарти между дамите и представителите на силния пол са:

1. Мъжете задължително трябва да направят първия ход.

Едни от най-очевидните двойни стандарти са по отношение на запознанствата. Все още се смята, че мъжът е този, който трябва да направи първата крачка. Ако все пак жената се осмели да я направи, това никак не говори добре за нея! Пасивният мъж пък се приема за изпълнен с колебания и неособено мъжествен.

2. Жените задължително трябва да бъдат подредени и организирани.

Ако влезете в разхвърлян апартамент на мъж едва ли ще ви направи толкова голямо впечатление. Ако обаче обитателят на дома е жена, то това е голям проблем! Все още е по-приемливо мъжете да бъдат по-разхвърляни и неособено големи любители на чистенето, което обаче е забранено за дамите. Очаква се от жените да намерят време да работят, да сготвят, да изчистят и въобще да се грижат за домакинството. Хората все още пренебрегват факта, че в днешно време повечето дами работят точно толкова, колкото мъжете.

3. Жените могат да имат много приятели от противоположния пол.

Като цяло е по-приемливо жените да са тези, които имат повече приятели от противоположния пол. Когато става въпрос за мъжете, винаги се има „едно наум“, че всъщност приятелските взаимоотношения не са съвсем приятелски. Все още няма логично обяснение, което да обясни този двоен стандарт!

4. Домашното насилие е „запазено“ само за мъжете.

Домашното насилие е сериозен проблем, за който обаче в 99% от случаите се говори, когато в ролята на жертва е жената. Разбира се, като цяло броят на малтретираните физически и психически дами е по-голям. Не са инцидентни и случаите, в които жените също посягат на мъжете. За това обаче рядко се говори, може би, защото домашното насилие върху мъже не изглежда като толкова голям проблем.

5. Статус „необвързан/а“ след 30 е по-страшен за дамите.

Когато жените достигнат определена възраст, от тях се очаква да започнат да мислят за брак и създаване на семейство. Това е и причината на жените в 30-те да се гледа като на „стоки с изтичащ срок на годност“, колкото и грубо да звучи. Една жена на 35 години много по-лесно може да бъде набедена за стара мома, докато един мъж на 35 е смятан за плейбой, който изживява най-добрите си години и за когото „все още има време“.

6. Изневярата – нормална за мъжете и забранена за жените.

Сигурно неведнъж сте чували теорията, че мъжете са ловци и едва ли не им е заложено от векове да изневеряват. Така че дори това да се случи, обществото не би осъдило толкова жестоко мъжа, който е съгрешил. От друга страна жената, която се е осмелила да изневери, бива заклеймена с редица определения... Трябва обаче да отчетем факта, че напоследък се наблюдава нова тенденция, що се отнася до изневярата. Когато жената изневери, това е, защото тя не е била обичана достатъчно, докато мъжът по-рядко може да бъде оправдан по този начин. Просто при него е просто за спорта!

7. Бройката на сексуалните партньори.

И може би един от най-отчетливите двойни стандарти. Мъж с голям брой партньорки е „пич“ и „истински мъжага“, докато жената с повече сексуални партньори е смятана за „лесна“ и на нея се гледа с неособено добро око в обществото.

Източник: Tialoto.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари