Двете жертви на катастрофата със Семерджиев познавали ли са се или просто смъртта ги е събрала?

0
Мартин Димитров зададе 16 въпроса, на които никой не търси отговорите
Мартин Димитров зададе 16 въпроса, на които никой не търси отговорите

Мартин Димитров зададе 16 въпроса, на които никой не търси отговорите във връзка с фаталната катастрофа с участието на Георги Семерджиев

Опитвам се да следя новините, свързани с катастрофата на бул. “Черни връх” и последващите събития.

Прави ми впечатление, че в значителна част от публикациите по темата информацията идва само от МВР, следствието и прокуратурата, а медиите просто ретранслират тази информация.

Това е лесната, удобна и мързелива журналистика. И често тя не вади истината на бял свят, защото е прекалено ленива, за да го направи.

Истинската, трудната, смислената и стойностната журналистика е нещо друго. Тя не е да си седиш на бюрото и да очакваш информация, тя е да търсиш информация. Тя не е задаване на предвидими въпроси, а търсене на отговори, които да съдържат истината.

Някой попита ли на Георги Семерджиев направен ли му е медицински преглед след задържането? Защото при такава зверска катастрофа, дори и да няма външни белези, има риск от вътрешни разкъсвания, наранявания и травми.

Някой попита ли този медицински преглед дава ли неопровержими, или поне сериозни доказателства, че Георги Семерджиев е участвал в катастрофата?

Някой свърза ли се с компанията, производител на автомобила (в случая това е “Volkswagen Group”)? За да разговаря с експерт, който на база опита си да каже до каква степен е възможно при така разцепена кола и двамата пътници да се разминат без драскотина? Някой свърза ли се с “NCAP” и “Euro NCAP”, за да говори също с експерт и да попита същото? Или ни е страх да не направим безплатна реклама на здравината на “Audi”, или пък да не обидим друг рекламодател?

На някоя медия хрумна ли ѝ да поръча независима експертиза? Или не ни се харчат пари?

Защо за двете момичета се говори като за “двете момичета”!? Те познавали ли са се, или не? Или просто смъртта ги е събрала? Каква е вероятността някое от тях да е пътувало в “Audi”-то?

Защо има такава диспопорция в информацията за двете момичета? Всички видяхме интервюта със съученици, приятели и състуденти на Христина. Другото момиче, Хариет, тя няма ли съученици и приятели? Разбрахме, че е била проблемно дете, и че е издирвана като свидетел, но това не дава отговори.

Някой интервюира ли колеги на Симона Радева, които да разкажат за това що за човек е била и как е живяла? Защото, когато едни хора са по цял ден заедно в една патрулка, те като братя и сестри стават — знаят много един за друг. Или медиите не са в състояние да гарантират анонимност на интервюирания?

Да, трудно е. Лесното е да поканиш психолог в студиото на климатик и той да профилира Симона. Трудното е да опиташ да се свържеш с десетки нейни колеги и да убедиш част от тях да разговарят с теб.

Лесното е да чакаш “истината” да дойде по мейла като готово за публикуване прес-съобщение. Трудно е да достигнеш до цялата истина и да запознаеш читателите, слушателите и зрителите с нея.

Работата на журналиста не е да омаловажава или възхвалява. Работата на журналиста не е да внушава.

Работата на журналиста е да се съмнява. И да намира все повече информация, която да разсейва съмненията му, или да ги затвърждава.

Работата на журналиста не е да обвинява. Нито пък му е работа да задава лесни въпроси от сорта на “Според Вас прокуратурата върши ли си добре работата по този случай?”. Не, не, не, приятелю — ако ти си вършиш работата добре и МВР, и прокуратура, и следствие, и всички институции ше бъдат принудени да си вършат работата добре. И да си я свършат. Затова му се вика “четвърта власт” и не му се вика “мисирка”.

Журналистиката е много повече от това да поканим Павел и Венци Венц за най-откровеното им интервю, където те да представят новия си хит. Или да търкаляме експерти из студиата.

Както всяка една работа, и журналистиката не е работа за всеки.

Ако някъде, в някои публикации се дават отговори на въпросите, които поне аз си задавам, дайте знак — може да съм пропуснал.

Хубаво е и да не забравяме, че всеки е невинен до доказване на противното. И в сто престъпления да си виновен, това не те прави виновен за сто и първото, докато не се докаже.

Мартин Димитров / Фейсбук

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    янкомикура
    Даам ф русия съм ф русия съм
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари