Две трети от ромите са „нищонеправещи младежи“

1
Нито един политик не си направи труда да коментира този анализ
Нито един политик не си направи труда да коментира този анализ

Медиите са възмутиха от идеята да има различни цени на учебниците – за бедни и богати. Това „деление“ обаче не е някакво изключение. Ето още примери. Делим се на политици и Народ.

Делим се на Кунева, която затваря реактори – и останалите балами. Делим се на лекари - и цигани, които ги бият. Делим се на шепа математици, победители в различни олимпиади – и всички останали ученици. Делим се на Валери Симеонов, който „отговаря“ за демографската политика – и всички останали, които са на път да изчезнат заради въпросната „политика“.

Делим се на Послушковци с власт – и послушковци без власт. Делим се на Захариева, която е годна за всичко – и всички ония, които не зачитат нулите. Делим се на ония, които смятат, че Бисер е село – и останалите, които знаят, че цяла България е Бисер. Делим се на ония, които се хвалят с успехите на Прехода - и милионите, които избягаха от тия успехи. Делим се на ония, които строят – и ония, които после плащат ремонтите. Делим се на европейци, които не са чували за турското робство – и всички останали, които смятат Левски за Светец.

Делим се на коне с капаци – и другите, които са наясно, че Българско Дъно няма. Делим се на ония, които все се делят от Българското – и другите, които не се делят. Делим се на политически дини, които узряват бързо – и останалите, които знаят как става това. Делим се на лъжци, които твърдят, че имат сърце – и останалите, които знаят, че политиците живеят и без сърце. Делим се на властници, които не са чували поговорката „Луд звънец не носи“ – и останалите, които чуват звънеца.

Делим се на тиквеници, които събарят паметници – и останалите, за които България не се е пръкнала през 1989 година. Делим се на авантюристи, които си мислят, че правят политика – и останалите, които знаят, че политиката често е блатото на случайниците. Делим се на политици, които смятат, че са безценни – и всички останали, които знаят, че те изобщо нямат цена. Делим се на лидери, които смятат, че сме европейска страна – и останалите, които знаят, че на остров Вануату  минималната заплата била 285 евро. Делим се на герои, които си мислят, че влизат на бял кон в Скопие – и останалите, които виждат как влачат нанякъде Историята ни. Делим се на магарета, които мислят, че са коне – и останалите, които знаят, какво е да те яздят магарета. Делим се на ония, които не знаят, че стават за смях – и останалите, които се задавят от плач. И т.н., и т.н. … Делим се на Бойко – и всички останали. /Това трябва да го зачертая!!!/

*** ПОСЛЕСЛОВ

Все се намира някой измежду коментаторите в страницата ми, който ме упреква в „черногледство“, „негативизъм“ и пр. Може и така да е.  Ето едно потвърждение. Тия дни бе оповестен анализ на Берлинския институт за населението и развитието, в който се твърди:  Демографските проблеми на България са основната пречка пред достигането на средния за ЕС стандарт на живота.  Здравната система на България е най-уязвима в общността – това е една от основните причини страната да заема предпоследното място в ЕС по средна продължителност на живота.  През 2050 година, когато България ще се е смалила до 5,6 млн. души население, на един пенсионер ще се падат едва 1,5 работещи.  46% от българските пенсионери са в категорията на най-бедните хора в страната.  За една пета от учениците образователният процес приключва реално в рамките на 6 или 7 години - с две или три години по-малко от законовия минимален срок на обучение.  Сериозен проблем е качеството на професионалното образование, което само в редки случаи осигурява на младите хора добри знания и умения.  40% от 15-годишните български ученици не могат да се справят с елементарни текстове и аритметични действия.  Над 40% от българите нямат абсолютно никакви умения за работа с компютър, а две трети от хората в най-активната възраст - между 25 и 64 години - имат проблеми при ползването на интернет.  Едва 2% от работниците в България ежегодно се записват в някакви курсове за преквалификация.  Средно за Европейския съюз този дял е поне пет пъти по- висок.  Бедността остава голям проблем за България.  Две трети от ромите на възраст между 16 и 24 години се числят към категорията „нищонеправещи младежи“, които нито учат, нито работят…  … Нито един политик не си направи труда да коментира този анализ. Свиркайте си, оптимисти.

Кеворк Кеворкян

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари