Две премиери в новия театрален сезон на Русенския драматичен театър

0
Новият театрален сезон за Русенския драматичен театър „Сава Огнянов“ през идващата седмица тръгва устремно и динамично
Новият театрален сезон за Русенския драматичен театър „Сава Огнянов“ през идващата седмица тръгва устремно и динамично

Новият театрален сезон за Русенския драматичен театър „Сава Огнянов“ през идващата седмица тръгва устремно и динамично, съобщиха от културната институция. Две интригуващи премиери ще сложат неговото начало.

На 23 и 24 септември от 19 ч. в малката зала „Константин Димчев“ е първата за сезона премиера – пиесата „Бяло върху бяло” от театроведката Майя Праматарова. Русенският зрител ще може да види един естетско – лирично изваян спектакъл, който чрез стихове и моменти от живота на американската поетеса Емили Дикинсън (1830 – 1886 г.), ни въвежда в миговете на радост, страдание, самота и мечти на две жени – Непознатата и Бездомната.

Спектакълът намира точното си място на малката сцена – място за експериментални и пределно камерни спектакли.

Режисьор на постановката е Венцислав Асенов, сценографията и костюмите са на Росица Грънчарова, а в ролите на двете жени участват актрисите – Мариана Крумова и Лидия Стефанова – гост.

На 28 и 29 септември, също от 19 ч., но в Голямата зала, ще бъде всъщност официалното откриване на сезона с премиерата на героическата комедия от френския драматург Едмон Ростан – „Сирано дьо Берржерак”.

Това е една класическа пиеса, чийто прототип е философът, писателят и военноначалникът Сирано дьо Бержерак, живял в средата на ХVII век.

Русенският зрител ще има възможност да се срещне с една от най-хубавите, романтични и лирико-драматични пиеси в световната драматургия, която възхвалява свободолюбивия дух, волнодумното и остро перо, преданата и искрена любов.

Където и да се е появявала тази пиеса, тя е имала огромен успех, а всички изпълнители в ролята на Сирано са отбелязвали своята бляскава роля.

Спектакълът е дело на изтъкнатата и талантлива съвременна режисьорка Бина Харалампиева – дългогодишен директор на Малък градски театър „Зад канала” - София.

В ролята на Сирано ще се представи популярният и талантлив актьор Герасим Георгиев - Геро.

В този спектакъл ще направят професионален дебют на русенска сцена младите актьори, завършили тази година НАТФИЗ „Кръстю Сарафов” – София – Виттория Николова, Виктор Иванов и Симеон Дамянов.

Те вече са в състава на театъра. За първи път на русенска сцена ще се представи и акьторът Ивайло Спасимиров, който също се включва в трупата на театъра. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари