Две групи лекарства ще се изписват само с електронна рецепта от 1 октомври

1
Лекарства за лечение на диабет ще се изписват само и единствено с електронна рецепта
Лекарства за лечение на диабет ще се изписват само и единствено с електронна рецепта

Лекарства за лечение на диабет ще се изписват само и единствено с електронна рецепта

Имаме готовност, от 1 октомври ще има електронна рецепта за тези продукти, които бяха обявени, каза пред медиите министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, цитиран от БТА. Той участва в медиен дискусионен форум на тема: „Актуални предизвикателства пред лекарствоснабдяването в България“ в София.

Според проект на наредба на Министерството на здравеопазването от 1 октомври т.г. две групи лекарства - антибиотици и лекарствени продукти за лечение на диабет, ще се изписват само и единствено с електронна рецепта.

Във връзка с електронната рецепта Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС), коментира, че така много по-лесно ще се проследява и ще се вижда колко рецепти не са изпълнени, както и какви лекарства са необходими. По думите му със задължителната електронна рецепта за антибиотици и лекарства за диабет ще се подобри контролът по предписването и отпускането им. Маринов припомни, че БФС са един от моторите за дигитализация и за електронните рецепти, като добави, че са настоявали всички рецепти да са в електронен вид.

По темата за недостиг на лекарства здравният министър проф. Христо Хинков коментира, че се работи в посока лекарството задължително да бъде верифицирано, след което да бъде отписано, когато стигне до потребителя. Заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов допълни, че се предвижда информацията по отношение на наличността на лекарствата да стане по-видима.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари