Две братчета от Русе се нуждаят от помощ

11

Двете братчета от Русе - Калоян и Симеон, продължават битката с коварна болест, която ги преследва още от раждането им.

Мутация на един от гените е причинила рядко срещаното заболяване ранна малкомозъчна атаксия. То се изразява в нарушена координация, при тежките случаи – невъзможност за придвижване самостоятелно, треперене на ръцете, трудно говорене, пише Монитор.

Петгодишният Коко и осемгодишният Симо често падат и се удрят, което им причинява допълнителни страдания. Макар че интелектуално са съхранени, състоянието им прави почти невъзможна комуникацията с други деца и те общуват предимно с близките си. Майката и бащата са притеснени, че ако не се подобри състоянието на синовете им, в бъдеще ще се сблъскат с още един тежък проблем – социалната изолация. Майката Розалина преживява изключително тежко случващото се с децата й, защото самата тя страда от ранна малкомозъчна атаксия. Болестта при нея е по-слабо изразена и тя успява дори да завърши висше образование в Русенския университет, да намери своя партньор в живота и да стане родител.

Проявата на първите обезпокоителни симптоми у Симеон й подсказват, че най-вероятно е предала болестта на сина си.

Докато тичат по лекарски кабинети за поставяне на диагноза, Розалина разбира, че ще става майка за втори път. Надеждата й е, че с второто й дете всичко ще е наред, тъй като бащата Александър е здрав. Но съдбата им нанася още един удар. Тежкото генетично увреждане се потвърждава и при Калоян. Тя е смятала, че няма да предаде на потомството си своето заболяване, защото в рода им няма страдащ от малкомозъчна атаксия и генната „грешка“ се е случила само при нея.

След като диагнозата на децата се поставя окончателно, близките започват да търсят спасение за страданията им. По-тежко е състоянието на Калоян, а при по-големия Симеон болестта е по-слабо изразена. Със средства от кампанията „Българската Коледа“ и от дарители от Русе е направено генетично изследване на братчетата в чужбина и е установено кой точно ген е дефектният. Родителите започват да търсят болница, която ще се наеме с лечението на децата им. През лятото на миналата година се свързват с клиниката в Истанбул и с проф. Ердал Карайоз, който е на мнение, че лечение със стволови клетки ще помогне на братчетата.

Първоначално и за двамата са предписани по шест вливания всяко от които струва 8000 долара, или общо 48 000 долара за всяко дете.

Семейството започва мащабна дарителска кампания за осигуряване на тези средства. Събрани са 48 000 долара за Калоян, при когото първо започва лечението, тъй като той е по-зле от брат си. Вливанията вече са направени, а подобренията при детето – видими. Предстои преглед, на който професорът ще прецени дали да се направят още две или още четири вливания. За тях обаче семейството не е събрало пари.

Дарителски сметки на Калоян Александров Стоянов са в Първа инвестиционна банка гр. Русе с IBAN: BG69FINV91501317202042. В Пощенска банка – EUROBANK гр. Русе IBAN: BG02BPBI79214045281901

Има възможност за дарения от по 1 лев с SMS с текст на латиница DMS KALOYAN и DMS SIMEON на номер 17777.

Другата банкова сметка е на името на Симеон Александров Стоянов в Първа инвестиционна банка гр. Русе. IBAN: BG68FINV91501317246874.

PayPal: [email protected] е на името на майката Розалина Марчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари