Две болници отказаха да приемат болен мъж от Цар Калоян

2
Цоньо Цонев търси помощ в лечебно заведение в Русе, откъдето обаче получава отказ за прием
Цоньо Цонев търси помощ в лечебно заведение в Русе, откъдето обаче получава отказ за прием

Две болници отказаха да приемат за лечение болен мъж от Цар Калоян, защото вече няма свободни места за настаняване

В съботния ден 57-годишният Цоньо Цонев снове с личния си автомобил между болниците в Русе и в Разград, за да търси медицинска помощ, но единственото, което получава и от двете заведения, е отказ, пише Екип 7.

Историята на Цоньо ни разказа неговата снаха Соня Стоянова, която чрез нас потърси отговор на въпроса какво трябва да прави човек, ако се разболее и означава ли това в настоящата пандемична ситуация, че трябва да умре?

От една седмица Цоньо, който се е отдал на духовната вяра като свещеник, развива тежка кашлица и висока температура. След бърз преглед личният му лекар д-р Стоил Станков му предписва лекарства, които според Соня не само, че не помагат, но и водят до влошаване на здравословното му състояние. Медикът е обяснил, че коронавирус с антибиотици не се лекува, но на Цоньо тест за COVID-19 не е правен. От Спешното отделение му назначават течен аналгин, но симптомите на мъжа продължават да се задълбочават. Заради това в събота търси съдействие от Спешна помощ в Цар Калоян, откъдето му дават направление за болнична хоспитализация, за да се лекува от двойна бронхомневмония.

Цоньо търси помощ в лечебно заведение в Русе, откъдето обаче получава отказ за прием, защото свободни места няма. След като чува коментара, че не е единственият, който чака, от здравното заведение го съветват да се насочи към болницата в Разград. Няколко часа по-късно мъжът получава втори отказ за прием от медицинска сестра, която от входа на Спешното в Разград го известила, че няма свободни легла.

Фактът, че всички места в областната болница са заети, потвърди нейният директор д-р Гечо Жеков.

"Най-лесно е да се напише направление за хоспитализиране, коментира медикът, но лекарите в здравното заведение вече са на предела на силите си. Личните лекари ги е страх да не се разболеят, смята той, но трябва да спазват здравните заповеди при оказването на помощ в настоящата ситуация. Медицинските специалисти и сестрите в болницата не са достатъчно", посочи още д-р Жеков, дори и доброто заплащане не е привлекателно за привличането на нови кадри, а отказът на лекари да изпълняват своите задължения може да доведе до уволнения.

Вчера от областната болница са се свързали със семейството на Цоньо, за да ги уведомят, че ако здравословното състояние на мъжа се влоши, ще се намери едно легло.

"Значи трябва да се стигне дотам човек да умира", пита с тревога Соня. Самата тя се грижи за малко дете и се притеснява да не се зарази, защото със свекъра си съжителстват под един покрив и е категорична: „И да е коронавирус, и да не е – все е за болнично лечение“. Но след похарчените стотици левове за лекарства, които се оказват безполезни, накрая мъжът няма къде другаде да отиде освен у дома си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари