Два случая на африканска чума в Русенско

0
Едното диво прасе с положителна проба е било в района на местността „Батаклията“, а другото край Хотанца
Едното диво прасе с положителна проба е било в района на местността „Батаклията“, а другото край Хотанца

Два случая на африканска чума по диви свине са регистрирани в средата на февруари в Русенско 

Това съобщи д-р Николай Ненов от Областната дирекция по безопасност на храните на заседание на Областната епизоотичната комисия. Едното диво прасе с положителна проба е било в района на местността „Батаклията“, а другото край Хотанца.

От ОДБХ успокояват, че няма опасност за 18-те индустриални и фамилни ферми в региона, нито за личните стопанства на хората. Въпреки това е необходимо да се спазват мерките за биосигурност, като най-важните от тях са да се сменят дрехите при обслужване на животните, торта да се съхранява на специално обособени за целта места, да се ограничи достъпа на чужди хора до обектите, както и да се избягва достъпа на всякакъв вид животни, които не са от стопанството.

Продължава ежеседмичното вземане на проби от прасета в индустриалните ферми. В Русенско те са 9, като всички с изключение на свинекомплекса в Николово работят на пълен капацитет. В Николово се извършват ремонтни дейности, като част от тях са свързани с подобряване на мерките за биосигурността. По последни данни регистрираните лични стопанства, т.нар. „заден двор“ в региона са 206 – главно в Ценово и Бяла.

До края на годината предстоят и трикратни проверки на животновъдните обекти, където се отглеждат прасета за собствени нужди. Инвентаризациите ще бъдат извършени до края на месеците май, август и октомври. Проверяващите ще следят за това дали всички животни са маркирани и дали има нерегламентирани места, където се отглеждат прасета. Ще се проверява и и онлайн търговията със свинско месо и живи животни. В случай, че бъде установено нерегламентирано организиране на пазари и продажба на прасета, незабавно трябва да бъдат информирани служителите в Областната дирекция по безопасност на храните и органите на МВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    Ivan
    Пълна лъжа нарочно казват да могат да си дерибействат по горите необезпокоявани всички в горското са мърши които не пазят горите а ги опостушават
  • 6
    3
    Тео
    Хахаха Аиде пак прасетата виновни..
  • 6
    2
    Опаааа
    Петър Симеонов като се е подписал като редактор, да вземе да се самосезира, че изложената информация не отговаря на истината!!! Крайно време е да се налагат санкции за фалшиви новини, че всеки почна да си ги съчинява за запълване на информационните прозорци...
  • 11
    1
    Леле мале
    Отново лъжи и измами за да се умъртвят здравите животни на хората. Този който пише тези новини да му изсъхнат пръстите дано.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари