Облекчават регистрацията на стопанства за отглеждане на прасета

0
Промените в закона за ветеринарно-медицинската дейност бяха представени в Русе
Промените в закона за ветеринарно-медицинската дейност бяха представени в Русе

Промените в закона за ветеринарно-медицинската дейност бяха представени в Русе.

Това стана по време на заседание на Епизоотичната комисия, във връзка с обстановката в областта за африканската чума по свинете. Предстои с промените да бъдат запознати кметовете по населените места, за да може да се осмислят и да се приложат на практика, предаде Кис 13.

Основното е, че се облекчава режимът за регистрация на стопанствата. Това ще става само с подаване на заявление до кмета на съответното населено място. Следва това ще последва проверка от комисия за спазване на елементарни изисквания за биосигурност и сключване на договор с ветеринарен лекар. Той ще извършва проверки в обектите с цел контрол. При съмнения за африканска чума пък ще се взема проба.

Предстоят и промени в условията за изплащане на обезщетения на стопаните за унищожени животни при констатирано огнище на заболяването.

Въпреки спокойната обстановка на територията на област Русе, в съседния румънски окръг Гюргево положението с чумата по свинете продължава да бъде тежко, заостри вниманието заместник-областния управител на Русе Свилен Иванов.

През последните две седмици, в Русенско е установен само един случай на отстреляно диво прасе с положителна проба за африканска чума, отчетоха още на Епизоотичната комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари