Два биса подари на русенската публика Йоанна Каменарска

0

Два биса подари на русенската публика блeстящата българска цигуларка Йоанна Каменарска, солист на концерта на камерния оркестър Камерата Хамбург, който те изнесоха в голямата зала на Доходното здание тази вечер.

Ансамбълът пристигна в Русе, воден от почетния генерален консул на Република България в Хамбург проф. д-р Герд-Винанд Имайер, който е на посещение в дунавския град днес, информира ТОП НОВИНИ.

Концертът, който започна в 18.00 ч., беше специален жест към местната публика от страна на проф. Имайер. Беше изнесен под неговия патронаж и този на кмета Пламен Стоилов.

Жестът беше оценен, тъй като местата в залата бяха почти напълно заети, а присъстващите зарадваха с бурни аплодисменти не само именитата ни сънародничка, но и гостите от Камерата Хамбург.

В програмата бяха включени Симфония №43 ми бемол мажор Меркурий от Йозеф Хайдн, Концерт за цигулка №4 ре мажор от Волфганг Амадеус Моцарт, Ноктюрно за две цигулки и струнен оркестър от Михаил Пеков и Симфония №29 ла мажор от Моцарт.

Камерата Хамбурт е основана през 1989 г. от приятелски кръг музиканти. От 1999 г. изнася концерти в хамбургската зала Лайесцхале. В програмите си ансамбълът съчетава популярни класически и рядко изпълнявани произведения, стара и съвременна музика. Кросоувър проекти като „Класика и джаз“ са част от профила на Камерата, както и съчетанието на музика и текст и преминаването на границите на различни епохи и жанрове.

Оркестърът подкрепя младите музиканти, като сътрудничи с германската фондация „Музикален живот“. Ансамбълът поддържа контакти с генералните консулства на различни държави в Хамбург, радва публиката и с написаните специално за него произведения от именити съвременни германски композитори.

Йоанна Каменарска учи първо при Йосиф Радионов в София, а едва 17-годишна е приета в Моцарториума в Злцбург, където продължава образованието си при легендарния Руджиеро Ричи. Носител е на трета награда от международния конкурс „Моцарт“ в Залцбург през 2002 г.

Изнася редовно концерти в Европа, Япония и Южна Америка. През 2007 г. става втори концертмайстор на Симфоничния оркестър на Северното радио в Хамбург. От 2008 г. е концертмайстор на Хамбургските филхармоници. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари