Кулата на Червен се появява в "Game of Thrones"

1
В един от епизодите виждаме образ и от културното наследство на Русенския регион
В един от епизодите виждаме образ и от културното наследство на Русенския регион

Със своите осем сезона, 73 епизода и милиони фенове по света, американската поредица „Игра на тронове“ (Game of Thrones) е едно от явленията в поп-културата за второто десетилетие на ХХІ век.

За пресъздаването на фантастичния свят, описан в книгите на Джордж Р. Р. Мартин, НВО използват локации в Северна Ирландия, Хърватия, Исландия, Испания, Малта, Мароко, Канада. В един от епизодите виждаме образ и от културното наследство на Русенския регион.

Кулата от Средновековния Червен се появява в края на 10 епизод от 5 сезон, пише уредникът от Регионалния исторически музей в Русе Искрен Великов.

Отбранителното съоръжение е част от пейзажа на източния град Мийрийн и е видим при срещата на Тирион Ланистър с Варис (S05E10 0:34:17).

Външният вид на Червенската кула е променен единствено с добавянето на засводен прозорец на южното й лице и „премахването“ на едно от гнездата за дървени греди от същата страна. Основа за образа на робовладелският град Мийрийн в поредицата „Игра на тронове“ са хърватските градове Сплит и Клис, последният от които е известен със средновековната си крепост.

Червенската кула е един от най-добре запазените примери за отбранителното строителство от времето на средновековната българска държава. Устояла на разрушителното въздействие на времето и хората, тя е използвана от арх. Александър Рашенов като модел при възстановяването на Балдуиновата кула на Царевец през 1933 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари