Дунав ще започне да се прибира в коритото си

0
Дунав ще започне да се прибира в коритото си

Дунав постепенно ще започне да се прибира в коритото си, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев.

Според него измерените в събота и неделя стойности на водния стълб в българо-румънския участък са максималните за критичната ситуация, която се създаде във връзка с наводненията в Сърбия.

Вчера от Ново село до Русе се забеляза спадане на нивото до 8 сантиметра, като единствено в Силистра бе измерено повишение с 4 сантиметра. Най-високите стойности бяха отчетени при Видин – 814 сантиметра спрямо условната кота нула, а най-ниските - при Оряхово, където нивото бе 675 сантиметра.

„Макар че не се достигнаха рекордните нива от 2006 г. - над 900 сантиметра, измерените стойности през последните дни не са никак ниски за нашия участък. В Горен Дунав и в Сърбия обстановката се нормализира, водата от притоците се оттича и това ще се отрази и при нас“, каза Георгиев. Той прогнозира, че високите води в българо-румънската част ще се задържат поне до средата на юни и до тогава дунавските острови ще са залети. Водата ще започне да се оттегля от тях, когато нивото падне под 600 сантиметра.

Според директора на „Морска администрация – Русе“ Иван Жеков търговското корабоплаване по Дунав постепенно ще се нормализира. През последните дни много плавателни съдове не пътуваха и изчакваха нивата да се понижат. Жеков съобщи, че е подаден само един сигнал за повреда на кораб край Силистра, но тя не е била свързана с пълноводието.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари