"Дунав" се трансформира във футболно дружество под обществен контрол

5
Това ще бъде първият български клуб, въвел подобен начин на управление
Това ще бъде първият български клуб, въвел подобен начин на управление

Временният Управителен съвет на ФК "Дунав" след прехвърлянето на собствеността в състав Мартин Цирков, Деян Йорданов и Андрей Кючуков е приел следващите стъпки по административната трансформация на клуба.

Те включват осъществяване на още една търговска операция, чрез която 100% от собствеността на клуба ще бъде прехвърлена на специално създадено Сдружение с нестопанска цел (СНЦ), пише 24 часа. От своя страна то ще свика Общо събрание, на което ще бъдат съставени органите за управление, ще бъде избрано новото постоянно ръководство на клуба, както и ще бъдат определени различните категории членство и членският внос на всяка една от тях.

Промените ще предвиждат ФК "Дунав" да има 3 нива на управление. В общото събрание ще членуват всички членове на клуба, които ще вземат решения на високо ниво за организацията на клуба - устав, оперативно ръководство (Управителен съвет) и Надзорен съвет. В Надзорния съвет ще имат право да членуват членовете на клуба, които осигуряват най-големи приходи. Функцията му ще е да контролира изцяло работата на Управителния съвет, както и да има блокираща квота за определени решения. По този начин спомоществувателите, които подкрепят ФК "Дунав", ще имат директен надзор.

Управителният съвет на клуба ще се състои от минимум 3-ма души и максимум 7. Те ще изпълняват оперативните, ежедневни задачи по ръководството на клуба, като се предвижда да бъдат излъчени професионалисти с опит в различни сфери - спортно-технически, бизнес и стратегическо развитие, маркетинг, администрация, финанси и други.

Общото събрание е предвидено за средата на месец септември, като точната дата ще бъде обявена скоро.

Проект за новия устав на клуба ще бъде публикуван за обществено обсъждане преди Общото събрание. С новата си управленска и административна структура, "Дунав" ще се превърне в първия български клуб, въвел подобен начин на управление, въпреки че това е разпространен начин на функциониране на спортните организации в Западна Европа. В следващите дни се очаква новото ръководство на клуба да бъде официално вписано в Търговския регистър, след което процедурите ще бъдат формално задействани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари