Думата имат русенци

4
В навечерието на местните избори какво измъчва и на какво се надяват жителите на града?
В навечерието на местните избори какво измъчва и на какво се надяват жителите на града? Видео: Euronews Bulgaria

В навечерието на местните избори какво измъчва и на какво се надяват жителите на града?

Думата имат русенци. В навечерието на местните избори какво измъчва и на какво се надяват жителите на "Малката Виена"? Ето какво споделят обитателите на града пред Euronews Bulgaria:

“Хората протестират и е като дежавю. Срещу едно и също протестират. “ За замърсяването хората обвиняват частна фирма за автомобилни части.

Всички знаят кой замърсява въздуха. Посочвани са не веднъж. Има едно предприятие, което беше канадска или френска собственост. Кметът няма сила. Ще му скръцнат със зъби и ще си подвие опашката”, казват русенци.

Според институциите обаче въздухът не е замърсен, всичко е в нормите. Просто… мирише неприятно. Това е главната причина русенци да излизат на протести в последните 30 години.

Непрекъснато институциите казват, че всичко е в нормите, но според мен и много други хора не е така.

20-25 хиляди русенци напуснаха града през 90-те заради мръсния въздух от Румъния”, оплакват се русенци.

А след въздуха идва ред на проблемите с улиците. Като навсякъде другаде и тук пътищата не са за пример. Проблемите започват през есента на 2021 година, когато започват ремонтите по проект "Воден цикъл на Русе".

“Градът е в безобразно разкопано състояние. Разкопава се, асфалтира се, след това се разкопава отново или си стои на трап и няма квартал, в който да е започнат ремонт и да е завършен.”

“Предвижването е половин час. От квартала, в който се живее до работното място. “

Не може само да започваме първите копки, да си усвояваме парите, а русенци да се прескачаме траповете”, жалват се местните.

Трудно е придвижването не само вътре в града. До Русе не се стига лесно, защото до Малката Виена магистрала няма.

Според русенци липсата на регионална политика е довело до това десетки хиляди да напуснат града. Заплатите са ниски, много заводи затварят.

Русе от Малката Виена стана едно малко градче. Определено стандартът на живот на русенци и въобще на Северна България няма нищо общо с парите, които се инвестираха и от държавата за София и Южна България. Аз имам две вече големи внучета. Тук са и много искам, внукът ми е десети клас, тук да си останат и казвам, че на българите мястото им е в България.”

Заплатите в града са по-ниски в сравнение с по-големите областни градове, отделни и младите хора обичат по-големите градове, където има по-големи възможности”, казват още хората.

А пътят към Русе и от Европа е труден. Бизнесът в Русе най-силно усеща негативите от отсъствието на страната ни в Шенгенското пространство.

Който и да спечели битката за управление, за следващите четири години гражданите искат нови автобуси за обществения транспорт, градът им да бъде чист, парковете и детските площадки обезопасени и добре осветени, а емблематичните за града сгради – реновирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    18
    Русенец
    Като наречеш една леярна, фирма за автомобилни части, по-престижно ли звучи?
  • 8
    17
    шивачката
    Спешно се търси кмет,който поне малко да става и да не е толкова некадърен като Пенчо Милков.
  • 6
    16
    пенчо ясен,
    Ама кой от другите, като няма един дето да става?!? Май ще избирам най-малкото зло!
  • 14
    15
    Тео
    Проблемите на Русе, все по големи и неразрешими с Пенчо Милков.
  • 5
    14
    До 12
    Дано има и други като теб с големи сърца !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари