Дубай строи най-високия небостъргач в света

0
Издигането на колосалната сграда ще струва 1 млрд. щатски долара
Издигането на колосалната сграда ще струва 1 млрд. щатски долара

Най-големият строителен предприемач в Обединените арабски емирства обяви, че има планове за строителството небостъргач, по-висок от настоящата най-висока сграда в света.

Шефът на компанията „Емаар пропъртис” Мохамед Алабар и архитектът Сантияго Калатрава заявиха, че новият небостъргач ще се нарича „Кулата” и ще задмине прочутия „Бурж Халифа”, който се извисява на 828 метра, съобщава „Синхуа”.

Издигането на колосалната сграда ще струва 1 млрд. щатски долара. Желанието на строителя е тя да бъде готова за Световното изложение през 2020 година. „Кулата” ще е малко по-висока от „Бурж Халифа”, който също се намира в Дубай.

Точната височина на небостъргача няма да бъде съобщавана докато той не бъде довършен.

Дубай е първият в историята арабски град, който ще бъде домакин на Световното изложение (World Expo). „Искахме да създадем още една забележителност в нашия град, след като централната част около „Бурж Халифа” стана много оживено място, световна забележителност. И когато мислим 10-20 години напред, но става ясно, че ни трябва нова забележителност”, обясни Алабар.

„Кулата” ще бъде разположена до речното пристанище на Дубай на площ от 6 кв. км и „ще предлага отлична гледка към „Бурж Халифа” през реката, така че всъщност създаваме изглед, подобен на този от най-високото място на Айфеловата кула в Париж”, посочва Алабар.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари