ДПС ще гласува “против“ кабинета “Денков - Габриел“

1
Не подкрепяме правителството, а конституционната реформа, уточни днес Хамид Хамид
Не подкрепяме правителството, а конституционната реформа, уточни днес Хамид Хамид Снимка: БНТ

Не подкрепяме правителството, а конституционната реформа, уточни днес Хамид Хамид

ДПС ще гласува “против“ състава на правителство на Николай Денков и Мария Габриел. Това разкри депутатът от движението Хамид Хамид в интервю пред БНТ, цитирано от "Дневник".

Той подчерта, че движението няма да подкрепи кабинета и ще гласува против състава му в парламента.

Хамид каза още, че партията не вярва на участниците в този процес, защото ГЕРБ и ПП-ДБ са излъгали своите избиратели.

Преди това ДПС изглеждаше готово да подкрепи правителство на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, в което всички партии, освен ДПС, щяха да направят точно същото. Тази конструкция се разпадна, след като главният прокурор Иван Гешев скъса оставката си, а няколко часа лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че не харесва бюджетната политика на ГЕРБ.

За срещите между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в петък, Хамид посочи: "Имаше представители на всички партии, участващи в тази голяма коалиция, включително и ротационните премиери. От ДПС присъстваше ръководството на парламентарната група, включително господин Пеевски, включително и други народни представители".

Хамид каза, че основната тема на разговорите е била конституционна реформа, базирана на проект за промени в основния закон, подготвени от ДПС. Депутатът подчерта, че по време на срещите изобщо не е търсена подкрепа за кабинет.

"Ако видим опити за овладяване на различни институции или чистки в администрацията, ще попречим на това управление, като използваме всички механизми на една опозиционна партия", каза Хамид.

Според него Хамид Хамид участието на ДПС в промените в конституцията ще е гаранция, че съдебната реформа се извърши съгласно конституцията и законите на страната.

"До момента не са ни давани обещания, не сме и настоявали всички предложения да са наши. Ще има следващи срещи по тази тема, за да вървим напред", каза Хамид.

По-рано през деня същата позиция бе изказана от "Продължаваме промяната“

"Винаги сме заявявали, че ще водим разговори с всички парламентарни групи за конституционна реформа. Това беше единствената цел на срещите с групата на ДПС вчера", се казва в позицията на ПП.

"Разговаряхме, докато всички медии бяха в парламента и наблюдаваха какво се случва. А съставът на кабинета "Денков-Габриел", който обявихме вчера, не оставя място за спекулации, че някой извън отговорните за съставянето на правителство може да кадрува в него", допълва партията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари