Симеон Дянков: Това е най-стабилната коалиция

0
Според Дянков акад. Николай Денков и Мария Габриел са много сполучлив тандем
Според Дянков акад. Николай Денков и Мария Габриел са много сполучлив тандем Снимка: БГНЕС

Според Дянков акад. Николай Денков и Мария Габриел са много сполучлив тандем

Това е най-стабилната коалиция и политически успех, че има такъв кабинет и през следващите седмици ще започне да работи, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков във връзка със съставянето на кабинет от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Той подчерта, че за самите партии е трудно сформирането на тази управляваща коалиция, защото вътре в тях има голямо недоволство, особено на фона на предстоящите местни избори.

Според него има много сили, които не искат да стане редовен кабинет. Някой иска да сплаши политиците с исканията за имунитет след толкова години, но това е още една причина, за да има правителство, добави той пред bTV.

Дянков посочи, че има политически сили, които не искат Шенген и Еврозоната. Това са „Възраждане“ и отчасти БСП. Извън тези групи в България има традиционно представители на бизнеса, които не харесват Шенген и Еврозоната, защото не могат да правят пари в нормални и прозрачни условия, каза още Дянков.

За него акад. Николай Денков и Мария Габриел са много сполучлив тандем.

„Акад. Денков е последователен и тома много ще помогне на правителството. Но ключовата фигура в следващите месеци не е в МС, а в парламента. Това е Христо Иванов, каза Дянков.

Според него Христо Иванов и хората в неговата „Демократична България“ имат експертизата по двете основни теми – Шенген и Еврозоната: „Основната работа ще е в парламента, а не в правителството“.

Самият Дянков прогнозира, че новото правителство може да издържи в рамките на една година. При добра работа влизането в Шенген може да стане факт през октомври или ноември, но в началото на следващата година ще започне да буксува заради невъзможността да приемем единната европейска валута. Бившият финансов министър отбеляза със съжаление, че това няма да стане, но такива са обективните фактори.

„Не смятам, че е възможно България да се вмести в 3% дефицит. За Еврозоната едва ли ще стане при такава висока инфлация. Това може да стане и препъникамък през следващата година“, каза Дянков и опроверга твърденията на някои политици, че е възможно приемането на еврото с дефицит над 3%.

Според него не е голям проблем, че се удължава бюджета, защото има достатъчно пари поне до септември и октомври, но тогава вече трябва да има редовен бюджет. Дянков препоръча на Асен Василев да не прави както в предишния кабинет: Във финансовото министерство има много хора, които знаят как се прави бюджет и финансова политика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари