ДПС иска оставки, заради обгазяването на Русе

0
На първо място, оставка трябва  да хвърли министъра на околната среда Ивелина Василева
На първо място, оставка трябва да хвърли министъра на околната среда Ивелина Василева Снимка: БГНЕС

„Следим ситуацията на това, което се случва през последните дни в Русе. Обезпокоени сме от фактите и констатациите, които се изнесоха в публичното пространство. Единственият изход от създалата се ситуация е оставката на министъра на околната среда и водите“.

Това заяви областният председател на ДПС Русе и председател на постоянната комисия по земеделие и екология в Общинския съвет Дауд Ибрям. По думите му Ивелина Василева е основен виновник за създалата се ситуация със замърсяването на въздуха в Русе. Веднага трябва да бъде изтеглен  и ресорният заместник-министър Красимир Живков, отговарящ за работата на РИОСВ. Беше поискана оставката и на директора на РИОСВ Русе Лилия Атанасова.

Ибрям припомни, че в началото на миналата година той бе отстранен от поста директор на РИОСВ след опита му да се справи с проблема и последвал натиск от страна на френския посланик. Името на Ибрям нашумя, след като спечели две дела срещу френска фирма, която произвежда авточасти в Русе. След сигнали на граждани екоинспекцията установи, че фирмата изпуска канцерогенни амини във въздуха над града и запечата жалузите на фабриката.

Инспекцията налага и солени глоби, които са обжалвани, но делата бяха спечелени от екоинспекцията. За тези си действия Ибрям е имал пълната подкрепа на бившия министър. По случая отношение взе и френският посланик Ксавие дьо Кабан, който заедно с директора на фирмата призова за замервания от независима лаборатория. Такава обаче в страната все още няма. След настояване на френската фирма за разпломбиране на жалузите Дауд Ибрям е привикан в министерството и уволнен.

„Не мисля, че зам.-министър Красимир Живков може да идва за пореден път в Русе и да ни обяснява как този проблем за града ще бъде решен, как условията в комплексното разрешително ще бъдат преразгледани при условие, че това са хората, които през 2010 г. и 2011 г.  са подписали ОВОС-а и комплексното разрешително на Монтюпе“ категоричен бе Дауд Ибрям.

Според него прокуратурата трябва да бъде сезирана за тези хора, които не са си свършили работата по опазване на въздуха в Русе.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари