Доцeнт Чобанова: В момента не се налага радиационна защита на българите

0
"При възникването на радиационна авария с опасност за населението, то ще бъде уведомено своевременно. Трябва да се запази спокойствие и да не се предприемат панически действия", заяви доц. Чобанова
"При възникването на радиационна авария с опасност за населението, то ще бъде уведомено своевременно. Трябва да се запази спокойствие и да не се предприемат панически действия", заяви доц. Чобанова Снимка: БНТ, стоп кадър

Трябва или не да се приемат таблетки калиев йодит или не?

След заседание на Министерския съвет на 28.02.2022 г. се прие решение за одобряване на финансиране на дейности за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, в размер на 4 100 000 лв. за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

На брифинга след заседанието на Министерски съвет министър-председателят Кирил Петков обясни решението на правителството, като поясни, че не трябва да се всява паника.

Интервю на Милена Василева в zdrave.to с доц. д-р Нина Чобанова, MD, PhD, специалист по радиобиология и радиационна хигиена.

- Доц. Чобанова, поради масовата паника, по последна информация в публичното пространство таблетките калиев йодит са почти изчерпани от аптечната мрежа. Какво е вашето мнение по този въпрос и бихте ли обяснили има ли в момента някаква заплаха за здравето ни и необходимо ли е това презапасяване?

- Таблетките калиев йодид, които се прилагат в случай на авария, не се продават в аптеките. Те са предназначени за провеждане на йодна профилактика, което е превантивна защитна мярка в случай на авария, но не единствената. В страната е създадена организация за провеждане на йодна профилактика (ЙП) и са осигурени таблетки калиев йодид за тази цел. Схемата и редът за прилагане на ЙП са определени в Националния авариен план. 

- Какво представлява калиевият йодит и в какви случаи е препоръчително да се приема?

- Таблетките калиев йодид, съдържат стабилен (нерадиоактивен) йод. За да е ефективен, калиевият йодид, се пие до 24 часа преди появата на радиация, и до два часа след появата й. По този начин щитовидната жлеза предварително се насища (блокира) със стабилен йод и се предотвратява попадането на радиоактивен йод.

- При какви нива на завишена радиационна обстановка е необходимо да се приемат такъв тип медикаменти?

- Съществуващите към момента в законодателството планове и указания за прилагане на йодна профилактика са съставени на основание ръководства, изготвени от Световната здравна организация и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Йодни таблетки се приемат в началната фаза на аварията. Приети осем часа след прогнозното начало на изхвърлянията, те са неефективни.

- В случай на наднормена радиация кога трябва да се започне приемът на таблетките, за какъв период от време и в каква доза?

- Прилагането на йодни таблетки в случай на авария се провежда след разрешение и указания на националния щаб за координация и контрол.

- Могат ли да бъдат използвани и други форми на йод в такива извънредни ситуации? 

- В случай на авария е необходимо блокиране на щитовидната жлеза със стабилен йод и поради тази причина се прилагат таблетки калиев йодид. 

- До какви рискове може да доведе безразборното и профилактично приемане на калиев йодид или негови производни?

- Възможни са поява на симптоми от стомашно-чревния тракт, алергични реакции, затруднено дишане, уртикария, зачервяване на кожата.     

- Бихте ли обяснили на нашите читатели къде и как могат да следят нивата на радиационен фон в България и кои стойности се считат за опасни за човешкото здраве?

- На сайта на Национален център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) – https://ncrrp.org/, може да се проследява ежедневно естественият радиационен фон. Провеждат се измервания на съдържанието на техногенни радионуклиди в атмосферни отлагания и атмосферен въздух, пробонабрани на територията на НЦРРЗ. Публикуват се данни от: собствени измервания на радиационния гама-фон на територията на НЦРРЗ; ежедневен бюлетин с данни за състоянието на радиационния гама-фон в пунктовете от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон на ИАОС на адрес: http://eea.government.bg/bg/nsmos/radiation/auto-gamma-background

Също така от Европейски портал за обмяна на радиологични данни EURDEP има данни за измерване на мощността на дозата в Европа на адрес: https://remap.jrc.ec.europa.eu/Consent/Simple.aspx

Вариациите са в нормални граници и към момента не се налага предприемане на мерки за радиационна защита на населението.

На сайта е публикувано становище за ситуацията в Украйна на Асоциацията на Западноевропейските ядрени регулатори (WENRA) и Асоциацията на ръководителите на Европейските компетентни органи за радиационна защита (HERCA) на адрес: https://www.wenra.eu/sites/default/files/news_material/HERCA-WENRA_9March2022.pdf

Информацията на сайта се актуализира ежедневно.

- Бихте ли дали полезни съвети на хората как трябва да реагират при опасни нива на радиационен фон?

- При възникването на радиационна авария с опасност за населението, то ще бъде уведомено своевременно. Трябва да се запази спокойствие и да не се предприемат панически действия. Препоръчително е да се включат телевизионни приемници и/или радиоприемници за получаване на последваща информация (Българската национална телевизия и Българското национално радио). Трябва да се изпълняват стриктно дадените указания относно мерките за радиационна защита и да не се поглъща самоволно йод под каквато и да е форма.

Препоръчва се плътно затваряне на прозорците и вратите, използвайки допълнителни уплътнения. Вентилационната система трябва да бъде изключена. Не трябва да се консумират хранителни продукти, за които е обявена временна забрана. За предпочитане е да се използват  наличните консервирани и други трайни хранителни продукти. От менюто трябва бъдат изключени листниковите зеленчуци и млякото, като е позволено да се използва сухо мляко за ежедневното меню на децата. Препоръчителен е приемът само на бутилирана минерална вода и спазване на строга лична хигиена.

- Запозната ли сте дали предвиденият  ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване е започнал и в каква фаза се намира в момента? 

- Нямам информация за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

Доц. д-р Нина Чобанова, MD, PhD, е родена във Варна и завършва Медицинския институт в морската столица, специалност „Медицина“. Има признати специалности по радиобиология и радиационна хигиена. Придобива и специализации по линия на МААЕ в Европейския институт по онкология, Милано, Италия, в Международната агенция за изследване на рака, Лион, Франция и др.  През 2006 г. защитава дисертационен труд на тема „Рак на щитовидната жлеза в България след Чернобилската авария. Епидемиологично проучване“. От 2011 г. е доцент.

Тя завежда Научно-учебен отдел в Националния  център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ). Лектор е в курсове за следдипломно обучение и за придобиване на правоспособност за работа с източници на йонизиращи лъчения (ИЙЛ).

Доц. Чобанова е член е на работна група на Асоциацията на ръководителите на Европейските компетентни органи за радиационна защита (HERCA).

Научните й интереси са фокусирани върху здравните ефекти след облъчване с йонизиращи лъчения от различни източници. Доц. Чобанова е провела редица проучвания за оценка въздействието на йонизиращите лъчения при професионално облъчени хора, медицинско облъчване, облъчване от радон в жилища, и след аварии. Участва в множество международни и национални научни проекти. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари