Какво разказват българите, ваксинирани със съмнителната партида на AstraZeneca

0
В България са получени 31 200 дози от тази партида, като досега няма информация за получени странични ефекти, различни от описаните в листовката на ваксината
В България са получени 31 200 дози от тази партида, като досега няма информация за получени странични ефекти, различни от описаните в листовката на ваксината Видео: Bulgaria ON AIR

България е сред страните в Европейския съюз, получили партида от ваксината на AstraZeneca, която е подложена на допълнителни проверки. Те се правят във връзка със смъртен случай в Австрия, където ваксина от тази партида е била поставена на починал по-късно пациент

Страната временно спря да използва тази ваксина, предава Bulgaria ON AIR. Партидата съдържа общо 1 млн. дози, доставени в 17 държави. Междувременно Дания също спира временно ваксинирането с AstraZeneca. Българските власти обаче са категорични, че опасност за здравето и живота на имунизираните с този препарат няма.

Още с пускането на "зелените коридори" в началото на февруари, Светла Кирякова и съпругът ѝ си поставят от ваксината на AstraZeneca.

"Може би 6 часа след това започна неразположение, отпадналост, втрисане, лека болка в ръката. На следващия ден бяхме отпаднали. Около 20 часа продължи всичко. Това не е болка за умиране, ако това е начина да се предпазим това нещо да спре, просто ще трябва да го изтърпим", разказа Кирякова.

Оказва се, че е ваксинирана със съмнителната партида на ваксината.

"Прочетох номера на партидата, отворих картончето и видях, че аз съм със същата ваксина. Не се притесних, те са минали близо 20 дена", добави тя.

В България са получени 31 200 дози от тази партида, като досега няма информация за получени странични ефекти, различни от описаните в листовката на ваксината.

"Това е първата партида и беше разпределена за цяла Североизточна България и е приложена всичката. Получена е февруари, няма засега сигнали", съобщи директорът на РЗИ Варна Дочка Михайлова.

У нас здравните власти увериха, че няма опасност за живота на имунизираните.

"Европейската агенция на този етап не препоръчва блокиране, все още се установява дали има причинно следствена връзка и не трябва да има притеснения по отношения на безопасността", заяви директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

"Ние ще вземем решението само и единствено на базата на науката. Така че тази партида не е спряна, тя се прави. От друга ваксина в страната преди повече от месец, няколко дни след поставяне на ваксината, в България също имаме фатален изход, но нямаме доказателство, че това се дължи на нея", каза здравният министър Костадин Ангелов.

След Австрия, и Дания преустановява ваксинирането с партидата AstraZeneca за срок от две седмици. Причината е в опасенията, че при някои хора тя води до съсирване на кръвта. За момента обаче няма доказана връзка между ваксината и образуването на тромби. Проверките продължават.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари