Доц. Мира Душкова: Филологията не трябва да се неглижира

3
Доц. д-р Душкова е ръководител на катедра "Български език, литература, история и изкуство" в Русенския университет
Доц. д-р Душкова е ръководител на катедра "Български език, литература, история и изкуство" в Русенския университет

Доц. д-р Душкова е ръководител на катедра "Български език, литература, история и изкуство" в Русенския университет

"Филологията не трябва да се неглижира и изтиква в периферията". Това каза в интервю за БТА доц. д-р Мира Душкова - ръководител на катедра "Български език, литература, история и изкуство" в Русенския университет.

Тя се занимава с наука вече 17 години.

университета науката следва логичната последователност, която се изисква в академичните среди. Моята сфера е литературознанието и литературната история. Занимавам се най-вече с проучване на проблеми, свързани със съвременната българска литература и с литературната периодика, с анализиране на литературни текстове, с текстология. И това го правя, защото ми е интересно, защото смятам, че е важно да се откриват нови факти", каза доц. Душкова.

По думите ѝ фактите не са само в интернет. За филолозите като нея полето за изследване е основно в библиотеките, в архивите, в старите периодични издания. Срещат се и трудности - например някои документи не са запазени, а литературната периодика е недостъпна или липсва в регионалните библиотеки.

Но според доц. Душкова най-големият проблем, който се наблюдава през годините, е пренебрегването на филологията.

"Причината е, че не се оценява в голяма степен важността на филологическите открития, като се залита по някакви наукометрии, свързани с "реферирани и индексирани издания". Има разминаване между наукометрията и ценността - такава каквато ние, филолозите, смятаме, че представят нашите текстове", обяснява Душкова.

Тя се надява, че това неглижиране на филологията и изтикването ѝ в периферията ще спре.

"Трябва да се осъзнае, че без българския език и литература и без българската история ние, българите, няма да съществуваме", казва доцентката.

По думите ѝ общите проблеми са свързани с количествените измерватели, които се изискват от хората, които се занимават с наука.

"Важно е да се знае, че невинаги количеството и качеството вървят ръка за ръка. За сериозно и задълбочено изследване понякога се необходими между три и шест месеца", казва Душкова.

Според нея друг основен проблем е търсенето от някои на лесна наука, на бързо академично израстване.

"Това е свързано и с плагиатството, което е пагубно за науката. Обществеността, която е извън университетските среди, след като види плагиатството, след като бъде свидетел на бързото академично израстване, не приема особено сериозно учените, като поставя всички под един знаменател. Науката трябва да бъде откривателство, творчество, новаторство. Тя не може да върви напред и да се развива с плагиати", заяви доц. Мира Душкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    12
    Маслоу
    За да стигнем до поезия, още много хляб ни трябва. Природен закон. Всичко друго е ала-бала.
  • 2
    11
    daskal
    До някои неосведомени: Вие сериозно ли мислите, че поезията може да е пазарен продукт? Че бройката продадени книжки може да определи стойността на творчеството? Мога да ви посоча големи поети, които на са издали нищо или почти нищо приживе, но няма време, място, а и смисъл...
  • 6
    10
    Иначе,.....
    Някой чел ли е публикациите на Доктора на Юридическите Науки от РУ, понастоящем кмет, някъде в някое село на НРБ (по Комунистически жаргон Другари и Другарки). Май родословието му започваше някъде от някакъв Либийски оазис, насред пустинята Антарктида.
  • 7
    9
    Tu абв
    Обективността е мерило за чист морал и съвест, обективната критика също. А самохвалството и саморекламирането са израз на нарцисизъм и нереалистично оценявано и възприемано Его. Това говори за определено ментално състояние. Няма да използвам злобарски думи и изрази. Погледнете истината в очите и я приемете.
  • 5
    8
    до 7
    Простотията е още по-противопоказна. Задаваме ти въпроси, ти не отговаряш. Питаме те какво си чел от нея и колко книги е продала, ти отговаряш, че при нас биели негрите. Да ти имам културата, в това число и комуникационната такава.:) Иначе познавам много хора, които издават книги. Не е никакъв проблем, стига да си платиш. Пробвай с някакви други по-смислени критерии.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари