Как премина матурата в Русе

1
Под засилени мерки против преписване премина матурата по БЕЛ в русенско
Под засилени мерки против преписване премина матурата по БЕЛ в русенско Снимка: Sofia Photo Agency

1650 випускници от 12-ти клас в Русенска област трябва да завършат тази година средното си образование.

Държавният зрелостен изпит на абитуриентите по Български език и литература започна точно в 8,00 часа.

Зрелостниците напълниха залите до 7,30 часа във всичките определени  23 училища в областта, като 18 от тях са в Русе, информира вестник "Бряг".

Днес беше проведено и Националното външно оценяване по Български език и литература за 7-класниците.  На него  се явиха 1 700 ученици в Русенска област. Оценката от изпита е вход за кандидатстване в профилираните гимназии. Изпитът започна в 10.00 часа.

Допуснати до зрелостния изпит бяха 1520 деца. 115 ученика от випуск 2016 не са успели да завършат без двойки учебната 2015/2016 г. и ще имат поправителна сесия през септември, след което ще се явяват и на зрелостното изпитване. Когато всички бяха готови, в залите имаше 1470 ученици, 52 не бяха се явили, въпреки че са били допуснати до изпита. Те вероятно имат извинителни причини и това допълнително ще се уточнява с училищните ръководства, за да се обработи окончателната статистика в Регионалния инспекторат на МОН. В данните влизат всички зрелостници-редовни ученици и ученици във вечерно и задочно обучение. 

Както е известно, през тази година за първи път бяха въведени изключително сериозни мерки срещу възможен „пробив” на системата и най-вече срещу преписвачите.

В края на изпитния ден началникът на РИО на МОН в Русе Димитър Райнов обобщи как са преминали зрелостният изпит на абитуриентите и външното оценяване при учениците в седми клас: „През тази година новост е онлайн-наблюдението с включени микрофони към камерите и сензори на движението в помещенията. Освен записите на камерите до изпитните зали имаше осигурен директен визуален контрол от Регионалния инспекторат, като картината се предаваше директно и в Министерството на образованието. На територията на областта нямаме нито един случай дори и на опит за преписване, няма и анулирани работи. Нямаше проблеми и при провеждането на изпитите за 7-ми клас. Мисля, че при тази „технология” на изпитите вече е стопроцентово гарантирана сигурността срещу всякакви опити за използване на технологиите като главно помощно средство при преписването. Служебните лица в залата показаха висока дисциплинираност и си свършиха изрядно работата, за което искам специално да им благодаря”.

Малко след 5 часа вчера сутринта в МОН журналист, определен със жребий, изтегли формулираната тема „Разрушената хармония” по откъс от повестта „Гераците” на Елин Пелин.  

Паролата за първия изпитен модул - теста  беше изпратена в училищата точно в 8:00, а темата обявиха по БНР в 9:00. Изпитът продължи до 12:00, за зрелостници със специални образователни потребности бяха предвидени допълнително още два часа.

Освен квесторите, по време на изпита в училищата можеха  да присъстват максимум до трима родители.

Следващият  Държавен зрелостен изпит по избираем предмет е утре. В същия ден  ще се проведе и Националното външно оценяване по математика за 7-ми клас.

След 10 дни ще имаме възможност да коментираме резултатите от изпита по български език и литература, уточни началникът на РИО на МОН Димитър Райнов

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари