Доц. Мангъров: Доказателства дали е необходима трета доза на ваксината - няма

7
Всички ваксини в момента са в третата фаза на своето клинично проучване, обясни инфекционистът
Всички ваксини в момента са в третата фаза на своето клинично проучване, обясни инфекционистът Снимка: БГНЕС

"Доказателства за това дали е необходима трета доза на ваксината - няма."

Това каза инфекционистът доц. Атанас Мангъров по време на пресконференция, предаде Агенция "Фокус".

По думите му, за да може да се даде такова мнение, то трябва да се основава на доказателства, а такива няма.

"Това нещо би трябвало да влиза в досието на всяка ваксина - колко време продължава действието на една ваксина, колко дози са необходими - една, две, три, може ли тази ваксина да създаде групов имунитет. Това са неща, които би трябвало да бъдат изследвани преди ваксината да получи разрешение за употреба. Ще повторя отново - всички тези ваксини, които са в момента на разположение, те са в третата фаза на своето клинично проучване.

Това информирано съгласие, с което се освобождават от отговорност фирмите, които са произвели ваксините и всички останали, това всъщност при нормални обстоятелства е съгласието, което всеки участник, в която и да е от фазите на едно клинично проучване, трябва да даде и то трябва да го даде доброволно. Тук се дава волно-доброволно. Ако не се ваксинираш, не може да работиш. Трябва да си отговорен за другите, но ти трябва да си носиш в крайна сметка отговорността", заяви инфекционистът.

Според него абсолютно по същия начин може да се подходи към демографската криза, в която сме ние и да се каже на всяка жена, на всяко семейство, че трябва да бъдат отговорни и да родят поне по пет деца и да си ги отглеждат, както намерят за добре, за да се ликвидира тази демографска криза, в която се намираме.

"Нещо такова става с имунизациите, т.е. никой в момента не може да каже има ли нужда реално от трета доза или не, просто защото няма доказателство - нито за едното нито за другото", заяви още доц. Атанас Мангъров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари