Доц. Лиляна Мирчева: Сърдечно-съдовите заболявания са причина номер едно за смърт в България

0
След 40-годишна възраст всеки човек би трябвало да има кардиограма, заяви специалистът
След 40-годишна възраст всеки човек би трябвало да има кардиограма, заяви специалистът Снимка: МУ Варна

След 40-годишна възраст всеки човек би трябвало да има кардиограма, заяви специалистът

"Сърдечно-съдовите заболявания остават причина номер едно за смърт в България. Вероятно у нас липсва здравна култура, профилактични програми"

Това каза пред БНР доц. Лиляна Мирчева от Българския кардиологичен институт, началник на кардиологията на болница "Сърце и мозък" в Бургас, преди утрешния световен ден на сърцето.

И препоръча повече движение, отказ от тютюнопушене, редовно проследяване на артериалното налягане, редукция на телесното тегло, ограничаване на консумацията на алкохол.

"Да спортуваш е модерно и здравословно".

В предаването "Нещо повече" доц. Мирчева допълни:

"Поне веднъж месечно хора над 30-годишна възраст да измерват артериалното си налягане. При засичане на стойности над 140/90 няколко пъти е алармиращ симптом. Умора, липса на концентрация, безсъние не винаги са причинени от стрес, може да е симптом на сърдечно заболяване. След 40-годишна възраст всеки човек би трябвало да има кардиограма".

Интервюто с доц. Лиляна Мирчева можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари