Доц. Гломб: Разковничето за овладяването на епидемията е ваксината

1
Единствено масовата ваксина е в състояние да преустанови циркулацията на даден патоген в популацията
Единствено масовата ваксина е в състояние да преустанови циркулацията на даден патоген в популацията Снимка: MediaBricks.bg

„Разковничето за овладяването на епидемията е ваксината“.

Това заяви ръководител на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в сутрешния блок на NOVA.

Мутациите ще стават все повече, ако позволим на вируса да налива все повече сред нас. Колкото повече му даваме възможност да навлиза, толкова повече ще се променя. Единствено масовата ваксина е в състояние да преустанови циркулацията на даден патоген в популацията, посочи доц. Николаева.

Коронавирусът се получи като доминиращ, защото му е най-удобно да се разпространява сред нас, изтъкна тя, която не се учудва от страничните реакции на ваксините. Една ваксина, която имитира болестта, за да сме подготвени за истинската среща с болестта е напълно възможно да има странични нежелани реакции, уточни тя.

Децата са най-големият потърпевши от пандемията. Децата не са толкова мощен фактор в разпространението на болестта, но пострадаха заради промените в образованието, коментира медикът. Според нея оптимистичната прогноза е, че ще имаме спокойно лято, но песимистичният е, че известен факт за коронавируса е, че специфичният имунитет, който образуваме е краткотраен.

Тя посочи, че мерките трябва да бъда такива, че да могат да бъдат възприети от хората и да не тежат на живота. В успеха на всяка човешка дейност е да спазваме правилата, каза още тя.

Доц. Николаева обясни, че трябва да се притесняваме в рамките на нормалното, защото излишното притеснение усложнява нещата. Тя се надява хората да проявят мъдрост, далновидност и да се държим както трябва, защото пандемията за нас не е ново. Трябва да имаме доверие на нашите експерти и учени, и на Националния център по заразни и паразитни болести, който държи ръцете си на пулса на болестта, категорична бе тя.

Засега нещата са спокойни“, увери доц. Николаева и допълни, че българската мутация тепърва ще се изучава и дали има някакво значение. Към момента няма данни, че с нещо прави вируса по-особен и вероятно ще остане научно доказателство, че вирусът мутира.

По думите ѝ вирусите мутират, хората мутират, но при вирусите скоростта е много бърза и се размножават в много кратък период от време. Еволюцията при вирусите върви с много голяма скорост и може да наблюдаваме еволюция в реално време, подчерта тя. 34 мутациите са съвсем нормалните въз основа на година и половина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари