Доц. Георгиева: Ваксината срещу стареене забавя развитието на Алцхаймер и Паркинсон

0
По думите ѝ процесът на стареенето започва отвътре
По думите ѝ процесът на стареенето започва отвътре Снимка: mediabricks

По думите ѝ процесът на стареенето започва отвътре

В Япония учени разработват ваксина срещу стареене. Има ли формула за дълголетие? По темата в студиото на "Твоят ден" говори молекулярният биолог от БАН доц. Милена Георгиева.

"Ваксината въздейства само на остарелите клетки. С нея тялото само ги елиминира и се самоподмладява", разкри тя. И допълни, че процесът на стареенето започва отвътре.

"Не е достатъчна външната грижа. Сред външните фактори са стрес, нездравословно хранене и физическата активност. Забавянето на стареенето е свързано със спирането на съпътстващите процеса заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, както и сърдечно-съдовите. Това е ключовото, не е само суета", обясни доц. Георгиева.

По думите ѝ ваксината срещу COVID-19 пък помага за предотвратяване на тежко протичане на болестта, но няма как да ни спаси от заболяване. "Това е фина технология тялото само да изработва имунитет. Аз съм ваксинирана, както и дъщеря ми. Единственото, което може да се случи с нея, е да не причиниш зло на най-близките си хора", смята тя.

За нея стимулът за пенсионерите не е начин да се мотивира ваксинацията, но хората са объркани и може би това ще им помогне да се решат. "Комуникацията, базирана на наука, смятам за задължителна при правилния избор за здравето", заяви още ученът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари