Доналд Тръмп: Вместо за Украйна да похарчим парите си за гранична стена!

2
Аз съм вашето възмездие, приемете ме обратно в Белия дом, каза още Тръмп
Аз съм вашето възмездие, приемете ме обратно в Белия дом, каза още Тръмп Снимка: Gulliver / Getty Images

Аз съм вашето възмездие, приемете ме обратно в Белия дом, каза още Тръмп

„Ще предотвратя Трета световна война, каза бившият американски президент и заплаши с незабавно прекратяване на помощта за Украйна

Бившият президент затваря очи и се наслаждава на възгласите на почитателите си. Доналд Тръмп изброява имената на своите най-верни приятели: На първия ред седи Жаир Болсонаро, който намери убежище в САЩ, след като загуби президентските избори в Бразилия, предава Инвестор.бг.

Болсонаро е „много, много любим", възторгва се Тръмп, бразилецът се изправя и се покланя. Двамата политици са дългогодишни довереници - и двамата все още не признават изборните си поражения. „Приемете ме обратно в Белия дом", вика Тръмп под аплодисментите, „аз съм вашето възмездие".

В събота вечер Тръмп произнесе заключителната реч на CPAC (Conservative Political Action Conference) - най-голямото дясноконсервативно събитие в САЩ. По съдържание тя напомняше изявите му през 2016 година, когато републиканците спечелиха с него като кандидат срещу Хилъри Клинтън. През 2020 г. Тръмп загуби от Джо Байдън. Сега той иска да си осигури номинацията на партията си за трети пореден път.

В един момент Тръмп визира и Германия. „Предупредих света за „Северен поток 2", каза той за германско-руския газопровод, който беше спрян след избухването на войната в Украйна. Тръмп заплаши с „незабавно прекратяване" на помощта за Украйна, ако отново стане президент, и обеща да „довърши изграждането" на граничната си стена с тези пари.

Част от базата упорито застава зад Тръмп

Съвсем наскоро Тръмп загуби подкрепа сред големите донори и в социологическите проучвания. Той е обект и на няколко разследвания, включително за подстрекаване към бунт при щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година. На последните избори за Конгрес кандидатите, които той подкрепяше, се представиха слабо. И въпреки това значителна част от републиканската база продължава да подкрепя Тръмп.

На CPAC те се радваха, когато той се позова на „борбата за спасяване на нашата страна", „която се разрушава от наркомани, марксисти, бандити, бежанци и социалисти". Тълпата освиркваше, когато той каза: „Ще се опитат да ме спрат, ще се опитат да ви накарат да замълчите, но няма да успеят". И отпразнуваха курса му на изолационизъм. „Никога повече няма да помпаме неограничени пари в безкрайни войни", обеща Тръмп. „Аз съм единственият кандидат, който може да гарантира: Ще предотвратя Трета световна война.

Тръмп получи далеч най-много време за изказвания на четиридневната конференция, като прекара почти два часа на сцената. И все пак CPAC някога обединяваше различните консервативни течения в САЩ. След основаването си през 1974 година събитието е смятано за „Уудсток за консерватори". Но от 2011 година насам, с възхода на движението „Чаеното парти", конференцията става все по-радикална.

Днес CPAC изглежда по-любима на Тръмп от всякога, като някои участници вече я наричат "TPAC", във връзка с доминирането на тръмпистите. Тази тенденция отразява нарастващото разделение в републиканската партия. Освен Тръмп засега само бившият посланик в ООН Ники Хейли и биотехнологичният предприемач Вивек Рамасвами обявиха официално кандидатури от страна на републиканците.

В процес на подготовка са и други кампании, например на бившия държавен секретар Майк Помпео и вицепрезидента на Тръмп Майк Пенс. Рон ДеСантис, губернаторът на Флорида, който иска да откъсне партията от Тръмп и е единственият политик, който се доближава до бившия президент в социологическите проучвания, се смята за по-обещаващ възможен кандидат. ДеСантис също критикува помощта за Украйна и наскоро предупреди срещу даването на „празен чек от САЩ".

Защо Рон ДеСантис остана настрана

Губернаторът отмени участието си в CPAC, избягвайки засега пряка конфронтация с Тръмп. 44-годишният мъж демонстративно се фокусира върху поддръжници извън вселената на Тръмп, а в петък си позволи да празнува в мощния Club for Growth във Флорида. Влиятелната консервативна организация, която лобира срещу данъците, вече скъса с Тръмп преди известно време.

През миналата седмица ДеСантис издаде книга, в която описва борбата си срещу корпорацията Disney и прославя Флорида като щат, „където уокизмът ще умре*". Очаква се ДеСантис да обяви кандидатурата си в края на пролетта. В неделя той произнесе програмна реч в престижната президентска библиотека "Роналд Рейгън" в Калифорния - още един сигнал, че кандидатурата му е неизбежна.

Опонентите на Тръмп няма да могат да избягват дълго бившия президент. На CPAC съперниците му се опитаха да се дистанцират от него, без да отблъснат феновете на Тръмп. Хейли и Помпео бяха двама от малкото водещи умерени републиканци на CPAC. И двамата бяха част от администрацията на Тръмп, а сега призовават за рестарт на партията си.

*Уокизъм – (от woke - събуден) е политически термин за съзнателно разбиране на въпроси, свързани със социалната, сексуалната и расова справедливост. Произхожда от афро-американския народен английски израз „оставам буден“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    СС
    Браво Тръмпиии. Хайде ставай президент и им резни кранчето на тази пасмина усраинска
  • -11
    1
    aha
    доналд дък трънк
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари