Доналд Тръмп обяви Луната за част от планетата Марс

0
Президентът на САЩ разкритикува американското космическо управление НАСА
Президентът на САЩ разкритикува американското космическо управление НАСА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви Луната за част от планетата Марс.

Това той направи чрез публикация в социалната мрежа Туитър, където често споделя мнението си. Той разкритикува американското космическо управление НАСА, че си е поставило за цел да върне американските астронавти на Луната до 2024 г. и призова агенцията да се фокусира вместо това върху "много по-големи" инициативи, като полет до Марс, предаде БТА.

"На фона на всички пари, които се харчат, НАСА не бива да говори за отиване до луната. Това е направено преди 50 години. НАСА трябва да се фокусира върху много по-значителни инициативи, включително Марс (от която е част и Луната), отбраната и науката!", написа в профила си президента.

Първоначално Тръмп застана зад лунната инициатива на НАСА, но сега както изглежда той намалява подкрепата си за нея.

Изявлението на Тръмп бе туитнато от президентския самолет, с който той пътува от Европа за Вашингтон.

Мнението на държавния глава противоречи с призива на неговата администрация, отправен неотдавна към НАСА, да се върнат хората на лунната повърхност до 2024 г. вместо до поставената преди това за цел - 2028 г.

НАСА планира да изгради космически аванпост в лунна орбита, в който да може да се сменят астронавти, стигащи до лунната повърхност. Целта е това да стане до 2024 г. Този план е част от по-голяма програма за използването на Луната за отправна точка за евентуални мисии до Марс.

На сайта на НАСА в петък се казваше, че програмата "Артемида ще прати първата жена и следващия мъж на Луната до 2024 г. и ще създаде устойчиво човешко присъствие на Луната до 2028 г.". Програмата е кръстена на близначката на Аполон - Артемида, която е богиня на Луната в гръцката митология.

Американската космическа агенция представя и детайли как космическото управление планира да превърне Луната в отправна точка за бъдещи мисии до Марс и за място за тестване на оборудване и на технологии за други походи из Слънчевата система.

Частни компании също се включиха в надпреварата към земния спътник. Милиардерът Джеф Безос миналия месец представи макет на апарат за кацане на Луната, произведен от компанията му Blue Origin.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари