Доналд Тръмп е новият президент на САЩ

1
Милиардерът Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ
Милиардерът Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ

Милиардерът Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ.

Тръмп се яви на изборите като кандидат на Републиканската партия и победи кандидата на Демократичната партия Хилъри Клинтън с 276 електорални гласа срещу 218 електорални гласа при преброени 86% от бюлетините (по данните на AP), предаде OFFNews.

При общия брой на гласовете на американците за двамата кандидати Тръмп печели с 48% срещу Клинтън - 47,2%. В подкрепа на Тръмп са гласували 56 929 118 души, а в подкрепа на Клинтън - 55 905 874 души.  

70-годишният Тръмп обеща да доведе промяната в Белия дом. Той няма никакъв опит в управлението на страната, а по време на кампанията доказа, че от него може да се очаква всичко.

Той издигна слогана "Да направим Америка отново велика" и заложи на мрачните предупреждения за бъдещето на Америка и на директните нападки към медиите, управляващите и опонентката си.

Доналд Тръмп се отличи с идеите си за забрана на влизане на мюсюлмани в САЩ и построяването на стена на границата с Мексико, като се зарече да принуди Мексико да плати оградата. 

Тръмп обеща да вкара в затвора Хилъри Клинтън и да отмени здравната реформа на Барак Обама - Обамакеър, ако стане президент

Републиканецът показа и уникален подход към външната политика на САЩ, особено що се касае до отношенията с Русия. Тръмп обяви, че руският президент Владимир Путин е далеч по-добър лидер от Барак Обама, и обеща да подобри отношенията с Русия, ако влезе в Белия дом. 

Това стана причина Тръмп да бъде обвинен от Клинтън по време на предизборните дебати, че е "марионетка на Путин". 

Пътят на Доналд Тръмп към Белия дом беше белязан и от скандала с обвиненията срещу него в сексуални посегателства на няколко жени. 

"Вашингтон поуст" разпространи запис на разговор между телевизионния водещ Бил Буш и Тръмп от 2005 г., в който милиардерът обяснява как е опипвал и съблазнявал омъжена жена. Той посочва още, че хубавите жени го привличат като магнит и когато види хубави жени, "ги хваща за вагините".

Скандалът доведе до неодобрение и критики дори сред редиците на републиканците, а демократите се възползваха от случая, за да поискат Републиканската партия да изтегли кандидата си.  

Кандидатпрезидентската кампания в САЩ достигна невиждани досега измерения, при това не само заради тона, който използваха двамата основни кандидати. По време на кампанията в Ню Йорк, Сан Франциско, Лос Анджелис, Сиатъл и Кливланд се появиха голи статуи на Тръмп. Голите статуи бяха наречени "Кралят няма топки" и изобразява бизнесмена с голям корем и с изключително малки гениталии.

След скандала с обвиненията в сексуални посегателства пък Pussy Riot пуснаха песен за вагините, посветена на Тръмп.

В отговор на обвиненията Тръмп обяви за свой приоритет да съди жените, обвинили го в сексуален тормоз. 

В приоритетите на Тръмп се оказаха още замразяването на федералните служители с цел намаляване на бюрокрацията, предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия с Мексико и Канада, отмяна на тихоокеанското партньорство с 11 страни, построяване на стена с Мексико за тяхна сметка. Тръмп обяви още, че ще спре плащанията към ООН по програмите за борба с климатичните промени.

Анализаторите обявиха, че част от успеха на Тръмп се дължи на неговата автентичност на фона на клишетата и заучените фрази от останалите кандидати за поста.  

По време на предизборната кампания беше повдигнат и въпросът за това как би се наричала половинката на Хилъри Клинтън, ако тя влезе в Белия дом, тъй като няма мъжки еквивалент на Първа дама. 

Както се оказа обаче, засега САЩ ще остане засега без такъв термин. Първа дама в рамките на мандата на Тръмп ще бъде съпругата му Мелания. 

Тръмп е известен като гуру на предприемачите, автор на книгите "Изкуството на сделката" и "Изкуството на оцеляването", а през 2004 г. започва шоуто "Стажантът", което му донася звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари