Доналд Тръмп срещу Джо Байдън - кой е начело в проучванията?

0
На 5 ноември американците ще отидат до урните, за да изберат следващия си президент
На 5 ноември американците ще отидат до урните, за да изберат следващия си президент

На 5 ноември американците ще отидат до урните, за да изберат следващия си президент

Състезанието ще ви се стори познато: двамата основни кандидати са същите като през 2020 г., пише в анализ авторитетното британско сп. "Икономист", което помества към 26 май 2024 г. средните проценти на одобрение от 46 % за Тръмп и 45 % за Байдън.

Досегашният президент Джо Байдън не срещна реална конкуренция за номинацията на демократите. Неговият предшественик на поста, Доналд Тръмп, лесно се справи с пренаселения терен в първичните избори на републиканците. Това ще бъде първият повторен дуел на президентски избори в САЩ от почти 70 години насам, коментира списанието, предаде БТА.

След като Тръмп загуби предишните избори, неговите поддръжници се опитаха да анулират резултата. Срещу него са повдигнати федерални обвинения за предполагаемото му участие в тази схема, както и по три други наказателни дела. Първият му наказателен процес започна през април, посочва сп. "Икономист".

Президентството на Байдън се определя от висока инфлация, големи сметки заради политиката му в областта на промишлеността и конфликти в чужбина - Афганистан, Украйна и Близкия изток.

И двамата мъже са непопулярни, отбелязва списанието. Изборите ще бъдат не толкова състезание по популярност, колкото референдум за това кой от двамата кандидати според американците е по-малко лошият вариант.

Основните дати

До изборите остават още много месеци, но след като двамата кандидати вече са определени, кампанията може да започне сериозно, коментира сп. "Икономист":

15 юли

Национален конгрес на Републиканската партия

Обикновено четиридневен спектакъл за избраника на партията, която официално ще избере кандидат за президент и вицепрезидент в град Милуоки, щата Уисконсин.

19 август

Национален конгрес на Демократическата партия

Подобно на конгреса на републиканците месец по-рано, демократите официално ще номинират Байдън за свой кандидат за президент в град Чикаго, щата Илинойс.

16 септември

Първи президентски дебат

Предвижда се двамата главни кандидати да се срещнат на три такива дебата в последващия месец, като всеки път ще обсъждат важни въпроси (или поне ще си разменят обиди) в продължение на 90 минути. Кандидатите им за вицепрезидент също ще участват в дебат веднъж.

5 ноември

Ден на изборите

Изборните секции отварят във вторник в началото на ноември, въпреки че благодарение на ранното гласуване и инициативите за гласуване по пощата много американци вече ще са гласували. В някои щати броенето на бюлетините ще продължи със седмици.

6 януари 2025 г.

Удостоверяване на резултатите

След като всички гласове бъдат преброени, резултатите трябва да бъдат удостоверени от Конгреса на САЩ. Обикновено формално събитие, през 2021 г. поддръжници на Тръмп щурмуваха сградата на Капитолия, за да спрат удостоверяването на резултатите. Той е подсъдим за предполагаемата си роля в нападението.

20 януари 2025 г.

Церемония по инаугурация

Новият (е, добре, новоизбраният) президент ще положи клетва за следващ мандат на стъпалата на сградата на Капитолия във Вашингтон, окръг Колумбия, заключава списанието.

Кандидатите (според сп. "Икономист"):

Джо Байдън

Президент

Джо Байдън, на 81 години, ще бъде най-възрастният кандидат за президент от основните партии и ще подобри собствения си рекорд, поставен през 2020 г. от него самия. Байдън печели място в Сената на 30-годишна възраст и го заема в продължение на повече от три десетилетия. Той се кандидатира неуспешно за президент през 1988 г. и 2008 г. и беше вицепрезидент на Барак Обама. Въпреки своята репутация на демократ центрист, докато е на поста си той настоява за разширяване властта на държавата и лобира в полза на профсъюзите. Той също така оглави международната коалиция в подкрепа на Украйна срещу руската инвазия. Въпреки че обещава да "свърши работата", ако бъде преизбран, много избиратели смятат, че работата може да го доизтощи.

Доналд Тръмп

Бивш президент

Необикновената кампания на Доналд Тръмп следва не по-малко забележителния му мандат като 45-и президент на САЩ, който приключи малко след като негови поддръжници организираха въоръжен щурм срещу Капитолия. Предполагаемата му роля в подстрекаването на нападението и по-нататъшния опит за анулиране на резултатите от изборите през 2020 г. доведе до две наказателни обвинения - във федерален съд и в съд на щата Джорджия. Срещу него са повдигнати още две, с което обвиненията в сериозни престъпления стават общо 91. Седемдесет и седем годишният Тръмп отрича всички нарушения. Тръмп е самопровъзгласил се милиардер, който е спечелил (и загубил) голяма част от парите си в сферата на недвижимите имоти преди да стане телевизионна звезда. Този път кампанията му съчетава познати проблеми от войната на културите (изграждане на гранична стена, "лява джендър лудост") с нови оплаквания (срещу адвокатите, които водят делата му, и съдиите, които ги разглеждат).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари