Докладът за КТБ пристигна...ама на английски език

0
И само 98 депутата не могат да го прочетат...
И само 98 депутата не могат да го прочетат...

Два дни продължи пътят на изготвения от "Аликс партнърс" (AlixPartners Services UK LLP) доклад за проследяване на активите на "Корпоративна търговска банка" АД – в несъстоятелност, от Лондон до българския парламент.

Най-нетърпелив се оказа отстраненият от БСП депутат Георги Кадиев, който още от понеделник сутрин предприе акция за информиране "на живо" в профила си във "Фейсбук" за "движението" на доклада, пише Дневник

Причината - обещанието на премиера Бойко Борисов в петък, че още в понеделник докладът за КТБ ще бъде предоставен от фирмата и изпратен в секретното деловодство на Народното събрание. "Вкараме ли го там, при този разнороден парламент всеки ще може да го прочете и да го разкаже", каза Борисов в петък вечерта.

В 11:34 часа е първият статус на Кадиев във "Фейсбук" по темата: "Разговарях и със секретна секция на парламента, и с г-жа Цачева и докладът за КТБ не е постъпил все още. МФ, които трябва да го предадат, явно го редактират по-дългичко..."

Заради проявения интерес от приятелите му в социалната мрежа в понеделник по обед Кадиев започна акция "Live: Липсващият доклад за КТБ". "Звънях в секретна секция и към 14:56 още не е постъпил. Борисов подиграва ли ни се", написа той.

Следващата му информация дойде почти в края на работния ден. "Към 16:42 доклада още го няма. Толкова е засекретен, че в секретна секция нито знаят кога ще дойде, нито откъде ще дойде. Ще взема да звънна на Лукарски, да не е предизборен трик някакъв?"

По-късно депутатът информира: "В 17:00 не издържах и звъннах в Министерство на финансите, които днес трябваше да изпратят доклада в парламента. Там празнуват 60-годишнина на директор на дирекция, ядат-пият и докладът им е последна грижа. Не бил при тях, да го търся от синдиците. Чакали си министъра всеки момент, да не ги занимавам с доклади. Чувствам се като във фейлетон на Исак Бабел."

По същото време премиерът Бойко Борисов обяви пред журналисти, че има обещание от "Аликс партнърс" до края на работния ден на фирмата в Лондон докладът да бъде изпратен на Фонда за гарантиране на вземанията.

В края на работното време на деловодството на парламента Кадиев публикува и актуалната информация: "В 18:00 в секретна секция запразниха. Доклад няма. И Ванга не е казала къде е."

Късно вечерта в понеделник депутатът сподели с приятелите си във "Фейсбук": "Днес се срещнах с човек, който твърди, че е чел доклада за КТБ. И че в него няма нищо - слаб, неточен, неконкретен. По-слаб от този, който една парламентарна комисия сътвори преди два-три месеца. Което ме навежда на 2 извода:
- Борисов и компания са го прочели вече, видели са, че нищо няма за тях, и решиха да го публикуват.
- Днес решиха за последно да го изредактират още малко, да не е останало нещо между редовете.
Утре ще го пуснат. Не очаквайте много.
"

В ранния следобед във вторник е последната информация от рубриката "Live: Липсващият доклад на КТБ", който "още го няма към 13:00". "По вътрешнопарламентарна непроверена информация ще се появи в късния следобед и само на английски, макар че естествено го имат и на български. Нарочно ограничават бройката четящи. Кой разбрал, разбрал", коментира Кадиев.

Следващите му два статуса по темата са в рубриката "Live: Намереният доклад за КТБ!": "Вече пътува от кабинета на Цецка Цачева към секретна секция. Само на английски. Нямаш право да преснимаш, копираш и разпространяваш. Отиваме да четем!"

Малко след 15 часа Кадиев информира приятелите си във "Фейсбук", че е отишъл да чете доклада за КТБ: "И на мен като на Доган ми замръзна усмивката, като видях доклада. Над 500 страници, на английски, в един брой. Дойдох пръв пред секретна секция, но пуснах колежка (вероятно Десислава Атанасова от ГЕРБ и председател на анкетната комисия в парламента за фалита на КТБ - бел. ред.) и сега чакам. Дама е, пък и е в "Референдум" довечера. Други депутати не забелязвам. И да ви кажа честно, не виждам как 240 души ще четат 500 страници на английски. И какво ще разберат и запомнят от тях. Пи ар, пи ар, пи ар."

Малко преди края на работния ден днес Кадиев информира във "Фейсбук", че е прочел доклада до половината. "Над 560 страници, нямаше време да го довърша. Добре подредени факти и препоръки най-вече към синдиците, които не мога да коментирам в конкретика. Няма никакви имена на политици. Тъй като докладът е предаден на синдиците на 23.09.2015, основният ми въпрос е взети ли са мерки по тези препоръки?"

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари