Добра новина за сърдечноболните

0
Разработиха нова методика, която позволява бързо да се възстанови сърце след инфаркт
Разработиха нова методика, която позволява бързо да се възстанови сърце след инфаркт

Cтанфордския университет в САЩ е разработил нова методика, която позволява бързо да се възстанови сърце след инфаркт, съобщиха британски медии.

Учените предлагат да се въвеждат бактерии, които произвеждат кислород в резултат на фотосинтеза. До момента методът е изпробван върху плъхове. И така, ако кръвоносният съд е блокиран от тромб, сърцето започва да изпитва кислороден гад заради нарушаването на притока на кръв, информира БГНЕС.

Но вкарването на способна за фотосинтеза едноклетъчна цианобактерия Synechococcus elongatus може да отстрани въглеродния окис и едновременно с това да се наситят мускулните клетки на сърцето с кислород и захар. В хода на експеримента учените имитирали инфаркт у гризачите, а след това вкарвали в сърцето цианобактерии.

След това сърдечният мускул бил подлаган на облъчване със светлина. Анализът показал, че след 10 минути нивото на кислород в сърцето на гризачите се оказал значително по-висок, отколкото в контролната група и в онези плъхове, на които е била вкарана бактерията, но не са били подложени на светлинно облъчване. След 45 минути в първата група се подобрила работата на камерите на сърцето.

Важно е, че не е имало имунна реакция, което означава, че процедурите са безопасни. Имат обаче един проблем – откритата операция на сърцето, която носи своите рискове. Сега учените разработват метод за вкарването на бактериите през вените и облъчване без разрязване на гърдите. Така че освен кардиологията новата методика може да преобърне и трансплантологията.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари