До септември става ясно къде ще бъде Дунав мост 3

0
До септември става ясно къде ще бъде Дунав мост 3
Снимка: Топ новини

Съществуват 4 варианта за нов мост над река Дунав по българо-румънската граница. Това съобщи инж. Константин Жипонов - управител на фирма ЕКЖ България Консултинг, която от българска страна се занимава с консултантската дейност по изграждането на моста, пише "Топ новини".

В Русе днес е организирана работна среща между румънската и българската страна, на която ще бъдат представени предпроектните проучвания за изграждането на новото съоръжение. От румънска страна анализ ще представи фирма "Transproject 2001". В дискусията вземат участие областните управители на Русе, Плевен, Силистра и Враца, румънските им колеги, както и кметовете на съответните общини от двете страни на реката.

Най-вероятните дестинации са Силистра - Калъраш; Русе - Гюргево, където може да се дублира стария мост, който не отговаря на съвременните изисквания; Никопол - Турну Мъгуреле и Оряхово - Бекет. Инж. Жипонов обясни, че изграждането на новия мост трябва да се съобрази с мулти-критерийния анализ, при който се вземат предвид най-различни показатели - това включва културата на населените места, съществуваща транспортна мрежа, комуникации, стандарта на живот на населението в региона и други. Идеята е да се избегне ситуация, в която развити и богати региони ще станат още по-богати, а бедните ще изостанат още повече в развитието си.

Инж. Жипонов обясни още, че мостът трябва да е построен така, че да не затруднява речния трафик по реката - което означава височина поне 20.5 метра над високи плавателни води. Освен това са предвидени поне две автомобилни платна с по две ленти за движение, а на този етап се обсъжда и варианта за железопътна линия.

От своя страна областният управител Венцислав Калчев заяви, че на този етап топката е в ръцете на експертите, които ще излязат с най-удачните предложения. За финансирането на проекта ще се залага на европейските фондове, а изграждането на моста ще е задача на българското и румънското правителства, на този етап не се залагат големи надежди на Дунавската стратегия.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари