До март догодина ще има прокурор, разследващ Иван Гешев

0
Това стана ясно по време на онлайн среща между народни представители от 4 парламентарни комисии и еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс
Това стана ясно по време на онлайн среща между народни представители от 4 парламентарни комисии и еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс Снимка: БГНЕС

До март догодина ще бъде създадена нова длъжност - прокурор, който ще разследва действията на обвинител № 1.

Това стана ясно по време на онлайн среща между народни представители от 4 парламентарни комисии и еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс.

На нея бяха обсъдени предприетите мерки, препоръчани в Доклада на Европейската комисия относно върховенството на закона в България, информира БНР.

Председателят на правната комисия Анна Александрова представи план с мерки по препоръките на евродоклада.

Тя увери, че се подготвят промени в закона за съдебната власт, като една от основните цели е въвеждане на електронно правосъдие.

Еврокомисар Дидие Рейндерс приветства усилията за реформи, но поиска конкретни срокове и график по прилагането и изпълнението им.

Той акцентира върху мястото и дейността на главния прокурор, както и върху собствеността и плурализма в медиите:

"За да дам конкретен пример за функцията на главния прокурор, имаме забележки в доста страни-членки. Ясно е, че в България желаем да видим, че са приключени разпоредбите за неговата отчетност".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари