Асоциацията на прокурорите се превърна в патерицата на Иван Гешев

0
Брани го като орлица пиленце
Брани го като орлица пиленце Снимка: Булфото / архив

Асоциацията на прокурорите в България се превърна през последните години в патерица на главните прокурори, включително и на Иван Гешев. С действията си навеждат на мисълта, че са хора на повикване.

Вместо да се бори за защита на редовите държавни обвинители, единственото професионално сдружение в прокуратурата се е специализирало в това да пази като орлица пиленце интересите на обвинител №1. Именно заради това сред редовите членове на организацията тлее нескрито напрежение. Прокурорите се възмущават и от факта, че нито една декларация, излязла в защита на Гешев и неговите интереси, не е съгласувана с членовете. Тя се публикува в медиите, но не става ясно, че зад нея реално стоят само 10-та прокурори от Управителния съвет, отбелязва FrogNews.

В прокуратурата дори се коментира, че въпросните позиции се пишат на друго място и само се поднасят за подписи от членовете на Управителния съвет. Припомняме ви, че по време на избора на Гешев за главен прокурор, Асоциацията бе една от първите, скочила да го защити.

Има ли проблем Гешев - насреща винаги е Асоциацията. Преди няколко дни професионалното сдружение излезе с подкрепа към прокурорите, които се оплакаха от “безпрецедентен натиск” от разследващите по делото за откраднатите милиони за АМ “Хемус”. Странно е, обаче защо в становището си до ЕК и ЕП, те пишат от името на цялата Асоциация на прокурорите, а не споменават нито дума, че възмущението срещу хората от ГДБОП реално идва от Управителния съвет.

Риторичен остава въпросът, който трескаво се коментира в професионалната общност за това дали тази отдаденост на хората от Управителния съвет на асоциацията към ръководството на прокуратурата, не е повод те да растат в кариерата? Бившият член на УС на сдружението Гергана Мутафова бе избрана за кадровик във ВСС от квотата на ГЕРБ. Сочи се за човек от близкото обкръжение на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Мутафова е била шеф на районна прокуратура Пловдив, откъдето е и самият Цацаров. Тя е и един от прокурорите, предложили Иван Гешев за глава на държавното обвинение.

Идентична е и кариерата на бившия председател на Управителния съвет на Асоциацията Евгени Иванов. Днес той също е член на ВСС.

Заради напрежението в редиците на Асоциацията, много прокурори вече не искат да си плащат членския внос, надявайки се, че това ще е възможност да бъдат отписани от организацията, без да имат главоболия. Наскоро, обаче от Управителния съвет са пратили на всички нередовни членове напомнителни писма да си платят дължимата такса.

Нито един път Управителният съвет на асоциацията не е излязъл да защити даден прокурор, командирован на майната си, като форма на наказание. Известно е, че това се превърна в редовна практика през последните години срещу непослушните обвинители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари