До кога греховете на полицаите ще са безнаказани

1
Ченгета биячи, които от години "умиротворяват" ...
Ченгета биячи, които от години "умиротворяват" ...

Само за ден скандалният клип бе гледан над 200 000 пъти

Ченгета биячи, които от години "умиротворяват" и следят за спазването на законите чрез яростни крошета, зверски ритници и канонада от безпощадни удари с палки, стоят над закона. В кошницата, която вече е претрупана с десетките примери за безнаказаността на полицейските своеволия, намери място още един потресаващ случай.

Министерството на вътрешните работи категорично заяви, че е започнало незабавна проверка на нов запечатан на лента брутален побой над момиче от органите на реда в столицата. Клипът със зверския пердах взриви както интернет пространството, така и малкия екран вчера.

Превърналата се явно в пунктуална тенденция органите на реда да посягат или по-скоро да пребиват гражданите, за чиято сигурност отговарят, бе случайно заснета и изпратена до предаването "Господари на ефира". От фрапиращите кадри на любителския клип ясно се вижда как петима полицаи спират на улицата за проверка момче и момиче.

Действието се развива на ул. "13 март" в София, а неволният оператор пуска камерата от тераса над главите на участниците в разигралата се в действителност постановка. Действието започва с обикновена тривиалност, като ченгета искат документите за самоличност на младежите. Следва кратък диалог, който обаче ескалира през ругатни от страна на униформените до брутален шамар в лицето на момичето. Секунди по-късно девойката е повалена на земята и няколко кубинки се отправят яростно към тялото й.

Пищящото момиче е изправено, белезниците са й стегнати до кокал и тя с груба сила е натъпкана в патрулката. Втрещеният младеж, който не спира да умолява пазителите на реда да не бият приятелката му, получава за назидание два тупаника в областта на гърдите. Веднага излиза съобщение от МВР: "Предприета е дисциплинарна проверка за установяване на полицаите от видеоматериала, както и кога, къде и защо се е стигнало до подобна развръзка".

Ден по-късно става ясно, че авторите на побоя и грубия арест са служители на столичното Първо РПУ, а клипът е от 19 декември миналата година. Органите на реда обаче веднага задействат добре позната схема. Установено е, че младежите били пияни и срещу тях е повдигнато обвинение за хулиганство. Едва ли тази информация обаче изненадва някого.

Примери има много, и то съвсем пресни. Те ни карат да предположим с голяма доза сигурност, че разследването ще се точи с месеци, а може и година, доказателства освен клипа няма да бъдат открити, а накрая ще се окаже, че пострадалите младежи са тежки криминални субекти, забърквали се в неприятности от деца.

Проверените ченгета ще бъдат изместени в друго полицейско управление, а защо не и повишени.
Както се случи неотдавна с полицаи също от Първо. Скандалът и тогава лъсна благодарение на "Господари на ефира". Инцидентът бе от септември 2014 г. пред въпросното РПУ в София. Главни действащи лица отново са момиче и момче - Александра Стоилова и приятелят й Иван Цонев. Те бяха обвинени от полицай, че са му нанесли побой и са скъсали униформата му.

Видеото показва, че ченгето е със здрава униформа

Запис от охранителна камера, излъчен в предаването, показа обаче, че униформеният сам е скъсал пагона си. Според обвинението, когато минавали покрай районното, Иван счупил чистачката на полицейски бус и последвал конфликтът с униформените. Александра започнала да буйства, когато полицаите опитвали да задържат приятеля й. Обиждала униформените и се нахвърлила върху Стоянов, при което скъсала униформата му. От разпространеното впоследствие видео обаче се видя, че полицай Стоянов е със здрава униформа и излиза със скъсан ръкав от служебна стая няколко часа по-късно, докато Александра и Иван вече са с белезници в коридора. Междувременно Алекс е пребита от ченгетата. След като полицаите разбират, че могат да изгорят заради насилието, кадрите мистериозно изчезват. Отново е направена проверка, която установява редица нарушения от органите на реда, лъжесвидетелстване и набеждаване. Резултатът обаче е повдигнато обвинение срещу Алекс, която е с насинено лице и загубен слух, а на "пострадалото" от нея ченге му няма нищо, но няма и професионални последици за набеждаването на девойката. Директорът на скандалното ченге Даниел Пашов пък дори е повишен и пратен като шеф на полицията във Варна.

Съдят пребитата Алекс за хулиганство


Примерите обаче не спират дотук. Най-фрапантният случай за полицейско насилие е този с убийството през 2005 г. на Ангел Димитров-Чората. Тогава пет благоевградски ченгета пребиха мъжа до смърт, като предварително му бяха окичили прангите и го ритаха, докато издъхне. Униформените бяха окончателно оправдани от висшите магистрати, но Европейският съд по правата на човека осъди държавата да плати 50 бона на роднините на Чората. През далечната 1997 г. жандармеристи смляха от бой пред парламента дори и бившия министър-председател Филип Димитров.

Филип Димитров също попада в дългия списък на жертвите на полицейския произвол


Огорчените от подобни инциденти граждани коментираха, че България винаги си е била полицейска държава, и изказаха съмнение, че статуквото скоро ще се промени.

 Качество, а не количество в МВР

В градинката на "Св. Седмочисленици" в София от 18 часа в петък ще се проведе масов протест срещу безчинствата и полицейското насилие. "Качество, а не количество в МВР" е надсловът, под който протестиращите ще закрачат по столичните улици. Причината за организираното във Фейсбук мероприятие бе видеото с битите младежи, както и насилието над бежанците.

 Двоен аршин за посягане

За разлика от ченгетата, които винаги излизат невинни за нанесен от тях побой, ако не дай си Боже, някой реши да им посегне, законът влиза с пълната си строгост. Бързи производства за хулиганство без събиране на доказателства, глоби от по хиляди левове, пробация и други са само част от наказанията, които получават сочените от полицаите за техни насилници.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари