До 2025 година закриваме всички домове за сираци

0
Иванка Шалапатова: Ще изпреварим заложената цел за тяхното закриване с една година
Иванка Шалапатова: Ще изпреварим заложената цел за тяхното закриване с една година Снимка: БТА

Иванка Шалапатова: Ще изпреварим заложената цел за тяхното закриване с една година

До 2025 - година по-рано от предвиденото, България да закрие домовете си за деца - тази своя цел обяви социалната министърка Иванка Шалапатова.

"С приемането на Визията за деинституционализацията България заяви ясно, че до 2025 г. ще закрие всички специализирани институции. Това са т.нар. домове "Майка и дете", впоследствие бяха наречени Домове за медико-социални грижи за деца. Има все още четири институции с под 200 деца – в Кърджали, Варна, Стара Загора и в Плевен. Ние ще изпреварим заложената цел за тяхното закриване с една година", каза Шалапатова в интервю за БТА.

Тя споделя, че при встъпването ѝ в длъжност като министър е установила, че няма достатъчна подготовка за закриването на последните специализирани институции, затова предприела пълна мобилизация. Първо била създадена работна група от експерти, участвали в процеса на деинституционализация досега.

"В края на тази година, през декември, планираме да организираме специална церемония, на която символично ще изгасим осветлението на последния дом. По този начин България ще може да отбележи края на една историческа епоха, в която деца са се отглеждали групово в институции", посочва министърката.

Тя описва няколко стъпки за закриването на един такъв дом. На първо място спира настаняването на нови деца, на второ - задълбочена оценка на потребностите на детето, вкл. за съхранените връзки с роднини. Третата стъпка е изработване на план за грижа на детето извън дома.

"Трябва да се види дали е възможно грижата да се поеме от родното семейство, ако не – да се намери приемно семейство, а като последен вариант – в център за настаняване от семеен тип. В дома в Кърджали вече беше спряно приемането на нови деца. През декември м.г. са изведени две деца – едното в приемно семейство, другото е интегрирано в биологичното си семейство. На 8 януари трето дете е изведено, защото вече ще живее със своите осиновители", казва Шалапатова.

Целта е не само децата да бъдат изведени от домовете, а да намерят подкрепящо семейство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари