Иванка Шалапатова: За жалост е тренд насилието над деца в семейството

0
Малтретираното 5-годишно дете от Пловдив е настанено в Център от семеен тип, каза социалният министър
Малтретираното 5-годишно дете от Пловдив е настанено в Център от семеен тип, каза социалният министър Видео: bTV

Малтретираното 5-годишно дете от Пловдив е настанено в Център от семеен тип, каза социалният министър

За жалост това е тренд – в повечето случаи, когато деца стигат до държавните институции, насилието се упражнява в семейна среда. Като социален министър призовавам да имаме нулева толерантност към насилието особено върху деца“.

Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ по bTV социалният министър Иванка Шалапатова във връзка със случая с малтретираното 5-годишно дете в Пловдив.

Преди дни детето беше изведено от дома си след сигнал от близка за рана на главата му. Момченцето е живяло с майка си и нейния приятел. От данните, огласени Районния съд в Пловдив, стана ясно, че детето е било малтретирано системно и е обезобразено от нанесен побой в края на миналата година.

Биологичният баща на момчето живее в чужбина. Тепърва ще се проверява дали може да бъде отглеждано от единия от родителите, ако нямат капацитет, ще бъде настанено в приемно семейство, уточни социалният министър.

Мен лично ме смути фактът, че в края на ноември това дете е спряло да посещава детска градина, а ние получаваме сигнал, чак когато насилието вече се е случило“, коментира Шалапатова.

Тя призова педагозите в градините и училищата да подават сигнали към социалната служба, ако нямат възможност да посетят детето в домашна среда. При добра ранна намеса, ние можем да предотвратим такова насилие, увери социалният министър. Шалапатова благодари на полицията за бързата реакция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Шалапа
    Шалапа
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари