Днес започват Великите пости - разрешено и забранено!

0
Постите целят пречистване на духа и тялото
Постите целят пречистване на духа и тялото

Днес започват Великите пости по случай наближаването на Възкресение Христово- Великден. Те траят 7 седмици и целят пречистване на духа и тялото. Тази година Великден се пада на 1 май. Великденският Пост е най-строгият и най-важният от всички постове. В този период се забранява дори да се пуши и да се пият алкохолни напитки. Забранява се употребата на продукти с животински произход – месо, риба, мляко и яйца, както и белият хляб, гевреци, бонбони и майонеза.

Разрешените храни са растителните: плодове - пресни или изсушени, зеленчуци, в това число и кисело зеле, туршии, кисели краставички. От хлябовете е разрешен черният, типовият и сухарите. Могат да се ядат гъби, орехи, всякакви каши, приготвени с вода и е разрешено да се пие чай. На Благовещение и на Цветница е позволено в менюто да има риба, информира gotvach.bg.

Най-строго е постенето през първата и последната седмица на Великденския пост. През Чистия понеделник - първият понеделник от Великденския пост - е прието пълно въздържание от храна. В петъка на първата седмица се разрешава да се яде само варена пшеница, подсладена с мед или захар.

През останалото време: понеделник, сряда, петък, можете да ядете сухоежбина: вода, хляб, плодове, зеленчуци, компоти. Във вторник и четвъртък се приема гореща храна без мазнина. В събота и неделя се яде храна, приготвена с растителна мазнина. Отказването от някои видове храна не е главната цел на постенето. Основното му предназначение е да извиси духовно човека.

Телесното пречистване трябва да се съчетава с пречистването на душата. Истинският пост е отдалечаване от злото, обуздаване на езика, смиряване на гнева, укротяване на похотта, прекратяване на клеветите и лъжите.

Разумното въздържание от някои храни по време на постенето е полезно за организма, тъй като наистина му действа пречистващо. Но църквата дава на някои групи хора разрешение да не се пости: децата, бременните, хората със здравословни проблеми.

По повод началото на постите във всички епархии на Българската православна църква от днес вечерта започва да се отслужва Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски.

Източник: gotvach.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари