Днес отдаваме почит на хляба и прехраната

1
16 октомври е определен за Международен ден на хляба
16 октомври е определен за Международен ден на хляба

16 октомври е определен за Международен ден на хляба

Днес светът отбелязва Международният ден на хляба, определен с инициатива пред 2006 г. на Международния съюз на хлебопроизводителите и пекарите.

Денят е специален и е определен в знак на почит към хляба и ролята му за здравословното хранене.

На този ден всички участници са призовани да опекат или да купят пресен хляб, да ядат хляб, да почерпят някого с хляб, да обменят рецепти, снимки и други, пише Agrozona.bg.

В България денят се чества за поредна година с различни инициативи – целта е да бъде привлечено вниманието към качеството на хляба, ползите за здравето и усилията на хлебарите.

На 16 октомври по инициатива на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO) се отбелязва и Световният ден на прехраната и Световният форум по прехраната (WFF), две жизненоважни инициативи в глобалните усилия за трансформиране на хранително-вкусовите системи и справяне с предизвикателствата на продоволствената сигурност, устойчивост и действия в областта на климата. Със своята тема за 2023 г. „Водата е живот, водата е храна. Не изоставяйте никого“, тази година Денят акцентира върху тежкото положение на 2,4 милиарда души в страни с недостиг на вода и 600 милиона, разчитащи на водни хранителни системи, които са изправени пред замърсяване и деградация на екосистемите и въздействието на изменението на климата, информират от FAO.

По време на неофициалната част гостите на Празника на земеделската наука ще се запознаят с последните достижения на всички 28 института, които са в рамките на Селскостопанска академия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари